Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Herfstschatten zoeken met de Ella and Jack-schatzoekkaart

okt 10, 2017

De vogeltrek, de grote verkleuring, een bos vol herfstbeestjes en -vruchten: de herfst is het meest spectaculaire seizoen dat we hebben. Goudkleurige, glimmende schatten liggen voor het oprapen. Pak dus een grote tas en ga deze vakantie buiten op zoek naar herfstschatten. Extra leuk met de speciale Ella and Jack-schatzoekkaart!

herfstschatten zoeken in het bos

Op schattenjacht

Het is (bijna) herfstvakantie! En wat is er leuker dan met kinderen buiten op jacht gaan naar natuurschatten? Je kunt er een ochtend of middag voor inruimen (een avond is ook superspannend, met een zaklamp). Of je doet iedere dag een half uurtje en zoekt steeds iets anders. Neem lekker veel mee, want aan het einde maken we een schatkist met én voor je vondsten!

Schatzoekkaart

Download de Ella and Jack-schatzoekkaart hier: Schatzoeken met Ella and Jack

Ontdekkingen tijdens je tocht

Speur naar eiken- en beukenbladeren in alle kleuren die je kunt vinden. Hoeveel verschillende kleuren zijn dat? Wist je dat een Nederlandse beuk wel 100 tot 150 jaar oud kan worden, en een eik zelfs wel 200?

Zoek ook dennennaalden. Een naaldboom blijft groen in de winter, maar de naalden worden continu vervangen door nieuwe en gaan dan vier jaar mee. Pak er een van de grond en prik zachtjes met een puntje in je vinger. Au!

 In de buurt van een beukenboom kun je glanzende beukennootjes vinden. Ze zitten in een huls die bolster of napje heet. Eekhoorns vinden deze nootjes heerlijk, maar jij kunt ze ook eten. Er wordt beweerd dat ze giftig zijn, maar dat is alleen bij grote hoeveelheden. Dus pak er een paar, peuter het bruine hulsje eraf en smikkelen maar. Neem een wat grotere hoeveelheid mee naar huis in je verzameltas: dan kun je ze straks roosteren in de koekenpan, of – lekker ouderwets – poffen op de kachel. De giftige stofjes verdwijnen door het verhitten helemaal.

Zoek dan naar eikels. Vind je er een aan een takje, dan kun je die als pijp in je mond steken. Zoek ook eikels met hun hoedje nog op. Leg daarna je beiden duimen op de dop van een eikel en blaas. Oefen net zolang totdat je een mooie fluittoon hoort.

De propellers die in de herfst naar beneden vliegen, zijn de vruchten van de esdoorn. Net minihelikopters! Gooi ze omhoog en kijk hoe ze 1000 rondjes draaien. Probeer dat maar eens na te doen.. Je kunt ze ook op je neus zetten, dan lijk je een neushoorn. Als ze niet op de grond liggen, hangen ze als trossen bananen in de boom. Kijk dus goed omhoog en omlaag!

Neem mee voor in je schatkist:

– een handvol dennennaalden

– 5 bruine en 5 groene eikenbladeren
– extra veel gouden beukenblaadjes
– een handjevol beukennootjes (en meer om thuis op te snoepen)
– twee handenvol eikels
– een handjevol esdoornpropellers
– en alles wat je mooi vindt!
.

Tip: Ella and Jack geven 10 van deze supertoffe herfstverzameltassen weg!

Wil jij er ook één? Klik dan hier!

.
Herfstverzameltas
.

Herfstbeestjes

spinnen en slakken
Zie je ineens een blaadje midden in de lucht hangen? Dan ben je waarschijnlijk in de buurt van een spinnenweb. Dat kan wel bijna een meter groot worden in de herfst… Maak het niet stuk, want het is veel werk om te maken. Kun je de spin die hier woont zien?

Kijk dan eens goed in struiken en op de grond en speur onder (losliggend)e blaadjes. Dat goud glinsterende spoor … is van een slak! Die gaan heel langzaam, dus haal hem in en bekijk hem goed. Laat hem verder lekker zitten: hij vindt het heerlijk buiten in de herfst.

Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn er nu in overvloed. Sommige vallen heel erg op, andere lijken zich wel te verstoppen: ze lijken dan op blaadjes, of op boomschors. Kijk hoeveel verschillende je kunt vinden. Maar: raak niets aan, tenzij je met iemand bent die er veel van weet. Paddenstoelen kunnen giftig zijn.

Heb je alle herfstschatten gevonden? Laat de slak, de paddenstoel en de spin lekker buiten, maar neem de rest mee in een grote tas!

schatkist maken van herfstvondsten

Je schatkist maken

Thuis kun je je herfstschatten uitstallen, drogen en goed bekijken. Plenst het daarna van de regen? Dan kun je met je schatten aan de slag. Pak een schoenendoos en maak hiervan je eigen, prachtige schatkist waar je alles in verstopt, bedolven onder stapels gouden (beukenblad)munten. Heel veel plezier!

Tip: Heb je nog andere herfstschatten gevonden? Dan kun je nog veel meer leuke dingen maken.  Ga bijvoorbeeld kastanjeletteren of maak deze te gekke herfstklassiekers in een nieuw jasje. 

Deze blog  schreef ik speciaal voor Kidsproof . Marjolein Paalvast heeft de Ella and Jack-schatzoekkaart gemaakt die je mee kunt nemen om zelf de natuur te ontdekken (@marjomaakt). 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer