Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

December – afronden

dec 7, 2023

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn planning ook in elkaar zat, ik was nooit klaar genoeg voor December.

Het was allemaal niet nieuw. Maar in December lag er een extra laag ‘moeite’ overheen. Iets dat ik lang niet begreep. Dat veranderende toen ik ging lezen over werken en leven met seizoenen.

De, door de mens gecreëerde, December-drukte staat haaks op wat er in de natuur gaande is. De natuur is aan het afronden. Het neemt afscheid, laat het stromen van sappen vertragen en wordt stil. Alle energie wordt opgeslagen en bewaard om in het voorjaar te kunnen gebruiken.

Voor ons is het een uitnodiging om een ‘schoon hoofd’ te maken. Om ontvankelijk te kunnen worden voor het nieuwe jaar en wat je daar wilt laten ontkiemen. Al dat rennen en regelen wat wij aan het doen zijn kost dus moeite. Als de natuur aan het vertragen en terugtrekken is, waarom doen wij dat ook niet?

Probeer de volgende drie tips eens in deze maand. Het kan je zomaar verrassen.

  • Afmaaktijd inplannen.

Vraag je elke dag af: wat kan ik vandaag afronden/afmaken? Ruim ook je bureau en je computer/laptop/mobiel op. Laat staan wat je gaat helpen in het volgende jaar. Verwijder of archiveer wat afgerond is of niet meer past. Zelf stop ik alles in een archief en maak lege mappen aan voor de dingen waar ik energie voor wil maken volgend jaar. En start geen nieuwe dingen op, dat lukt nu toch niet.

  • Afscheid nemen.

Markeer het afscheid van het jaar. Een klein ritueel kan daarbij helpen.  Dat kan heel kort, of wat uitgebreider. In de andere blog van deze maand vertel ik je over een ritueel dat ik erg mooi vind en elk jaar gebruik.

  • Tot rust komen.

Zorg dat je op 20 december alles hebt opgeruimd en gemarkeerd. De laatste stap is namelijk tot rust komen. Tot rust komen is iets anders dan uitrusten. Uitrusten is nog verwerken, de dagen of ervaringen processen. Rust is een andere staat – waarmee je klaar bent voor stilte, die overgaat in leegte en in nieuwe kansen en plannen in het voorjaar.

 

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer
Maak je Eigen Herfstklok!

Maak je Eigen Herfstklok!

Heb je ooit door een zee van herfstbladeren gelopen, ze in de lucht gegooid en genoten van het geritsel onder je voeten? Herfstbladeren zijn zoveel meer dan alleen plezier! Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom ze in de herfst van kleur veranderen en van...

Lees meer