Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor Jou

December – de maand van afronden, afscheid nemen en stil worden

dec 7, 2022

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn planning ook in elkaar zat, ik was nooit klaar genoeg voor December.

Het was allemaal niet nieuw. Maar in December lag er een extra laag ‘moeite’ overheen. Iets dat ik lang niet begreep. Dat veranderende toen ik ging lezen over werken en leven met seizoenen.

De, door de mens gecreëerde, December-drukte staat haaks op wat er in de natuur gaande is. De natuur is aan het afronden. Het neemt afscheid, laat het stromen van sappen vertragen en wordt stil. Alle energie wordt opgeslagen en bewaard om in het voorjaar te kunnen gebruiken.

Voor ons is het een uitnodiging om een ‘schoon hoofd’ te maken. Om ontvankelijk te kunnen worden voor het nieuwe jaar en wat je daar wilt laten ontkiemen. Al dat rennen en regelen wat wij aan het doen zijn kost dus moeite. Als de natuur aan het vertragen en terugtrekken is, waarom doen wij dat ook niet?

Probeer de volgende drie tips eens in deze maand. Het kan je zomaar verrassen.

  • Afmaaktijd inplannen.

Vraag je elke dag af: wat kan ik vandaag afronden/afmaken? Ruim ook je bureau en je computer/laptop/mobiel op. Laat staan wat je gaat helpen in het volgende jaar. Verwijder of archiveer wat afgerond is of niet meer past. Zelf stop ik alles in een archief en maak lege mappen aan voor de dingen waar ik energie voor wil maken volgend jaar. En start geen nieuwe dingen op, dat lukt nu toch niet.

  • Afscheid nemen.

Markeer het afscheid van het jaar. Een klein ritueel kan daarbij helpen.  Dat kan heel kort, of wat uitgebreider. In de andere blog van deze maand vertel ik je over een ritueel dat ik erg mooi vind en elk jaar gebruik.

  • Tot rust komen.

Zorg dat je op 20 december alles hebt opgeruimd en gemarkeerd. De laatste stap is namelijk tot rust komen. Tot rust komen is iets anders dan uitrusten. Uitrusten is nog verwerken, de dagen of ervaringen processen. Rust is een andere staat – waarmee je klaar bent voor stilte, die overgaat in leegte en in nieuwe kansen en plannen in het voorjaar.