Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Energie van November

nov 18, 2023

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en de ‘echte’ winterse feestmaand die er nog aankomt.

Maar daarmee deed ik November schromelijk te kort. Waar ik een maand zag vooral als een aanloop naar al die feestdagen in December is November eigenlijk, energetisch gezien, de eerste echte wintermaand.

Deze maand is cruciaal voor de opbouw van energie die nodig is in de lente. Wat je in November doet en laat, heeft direct gevolgen voor wat er straks in de lente zal ontkiemen.De natuur weet dat maar al te goed, vandaar dat de Lelie haar koffers pakt, de Klimop haar afscheidsfeestje viert en de Novemberluchten zich laten bewonderen door de kale boomtakken heen.

De mens heeft een seizoens-indeling gemaakt die anders is dan de energie van de natuur, van de seizoenen. Waar bij ons winter loopt van 21 december tot en met 21 maart, doet de natuur dat anders. Haar winterseizoen loopt van begin november tot en met begin februari. In November start een groot vernieuwingsproces wat wij winter noemen. Op het oog wordt alles kaal en lijkt er weinig te gebeuren. Eigenlijk wachten we allemaal op de lente. Maar de natuur keert zich naar binnen, dieper de aarde in om te wortelen en energie en vitaliteit op te bouwen. Alles wat nodig is om te groeien en in de lente te gaan bloeien.

Als November als een uitnodiging op je mat zou vallen zou dit erop staan:

“Gooi de franje eraf, veeg je hoofd schoon en krijg de silouetten scherp van wat je allemaal hebt gemaakt”

Kijk alles eens echt aan. Dit is een belangrijke stap, want als je die overslaat en doorrent dan verzamel je geen energie  die noodzakelijk is voor straks in de lente. Als de natuur dat zou doen, groeit er niet veel in de lente.

Vragen die ik mezelf ben gaan stellen in November vind je hier.

Wil je meer weten over de unieke energie van elke maand en hoe deze jou kan helpen in je dagelijks leven en werk? Onze Storybox brengt je elke maand boeiende verhalen en inzichten. Hij is dus niet alleen voor jullie samen, maar ook voor jou.