Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Herfstklassiekers in een nieuw jasje

sep 20, 2017

September staat bekend als melancholische maand. Vakantie voorbij, bankrekening geplunderd voor een nieuwe regenjas, huis en fietsframe vol spinnen. En toch… December mag officieel de feestmaand heten, ik heb dat gevoel in september. Eikels en kastanjes spatten uiteen onder de wielen van mijn fiets. Op weg naar school of naar het voetbalveld stoppen we stiekem om bramen te proeven, ook als we eigenlijk al te laat zijn. En het ruikt buiten ineens ‘fris ontspannen’, een geur die je in beweging brengt.

herfst dennenappels

Als je één ding doet deze maand

September is ook de maand waarin we de herfst inluiden en de natuur zich in de mooiste kleuren hult. Niet alleen in modeland zien we duizend-en-een pagina’s met nieuwe kleuren, must-have’s en garderobe-updates. Ook de natuur doet mee! Daarom vandaag met knipoog naar modeland:  drie herfstklassiekers in een nieuw jasje. Allemaal makkelijk, kort, verrassend en superleuk om te maken met je kinderen. Als je tijd hebt voor één ding in september…

DIY #1 Stylen met bramen

De natuur toont deze weken een van haar mooiste accessoires: glimmende, donkerblauw-paarse bramen. Mijn rozenbotteljamavontuur met zoon Tobias (7) eerder deze maand werd een enorme heisa, dus jam is even off limits. Maar we willen de zoete septemberbramen wél graag plukken, vasthouden, bekijken en opeten. Dus verzon dochter Ella (2) iets nieuws. En zie hier het resultaat: haar egeltje Bolly stond model!

Nodig: zelfgeplukte bramen, vlierbessen of bosbessen, appel of peer. En omdat Ella rood zo mooi vindt, ziet er een stiekem-beetje aardbei bij…

herfst: egeltje van bramen

‘Bramen plukken? Download the kleur- en zoekplaat’ om erop uit te gaan met je kinderen

DIY #2 Schilderen met sneeuwbessen

De sneeuwbes is ook een echte klassieker. Als je ze ziet hangen, schieten je gedachten automatisch naar de gele blaaspijpjes van vroeger. Maar er zijn oneindig veel mogelijkheden. Wij maakten Jack’s favoriete konijn van sneeuwbessen, maar je kunt alles maken; vallende sterren, treinen, een paraplu.

herfst: nijntje van sneeuwbessen

Nodig: een bakje sneeuwbessen. Even opletten: sneeuwbessen kun je niet eten! Dus niet in je mond stoppen en je handen wassen na het maken. Vogels zijn gek op sneeuwbessen. Gooi ze na afloop dus niet in de prullenbak, maar in de tuin of op straat. Jij blij, vogels blij!

DIY #3 Kastanjeletteren

Blog van vorige week gemist? Niets zo aantrekkelijk als de glans van net opengemaakte kastanjes: we worden erdoor aangetrokken als eksters door juwelen. En hoewel het soms leuk is om trends te recyclen, doen we deze keer even niks met die satéprikkers. Kijk eens wat er gebeurt als je alle kastanjes in een grote schaal stort, op de stoep of in de voortuin zet en zelf een letter gaat leggen. Making the magic happen.

Lees het blog van vorige week

 

En dan nog een paar leuke #herfstweetjes.

Ontdek: Mastmaand

September heet ook wel vruchtmaand, fruitmaand, of herfstmaand. De verzamelnaam van alle herfstoogst (denk aan eikels, kastanjes, beukennootjes) heet mast. Mast? Tja… Vroeger mochten varkens vrij rondlopen in de bossen om zich vol te eten – daar komt het woord vestgem(a)est vandaan. Vandaar.

Doen! Harvest moon

Rond 5 oktober is het weer zover: een heldere, volle maan. In het verleden hard nodig om de oogst binnen te halen, vandaar de naam oogstmaan of harvest moon.  Probeer het uit als je de kans hebt! Bij een heldere maand kan het leuk en spannend zijn om ’s avonds laat op straat te zien wat je kunt plukken.

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer