Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Kastanjeletteren

sep 12, 2017

We voelen ze onder onze voeten wegzakken terwijl we door het lange gras lopen. Voorzichtig pakken we er één op. Jackpot: nog in z’n huls! Het prikt, maar dat maakt het ook spannend. Voorzichtig maken we de groene, puntige rand open en langzaam verschijnen de overbekende bruine bollen. Ze glanzen ons tegemoet, soms wel met twee tegelijk. En de kleine “baby’s” (mini kastanjes), zoals Tobias ze noemt, zitten er ook nog in. “Superschattig” stelt hij keer op keer tevreden vast.

Magisch

Ik weet niet of het jullie ook is opgevallen, maar de kastanjeboom start in juli al met verkleuren. Terwijl wuivende zomerbloemen, warme zon en diepgroene bladeren ons een eindeloze zomer beloven, staat er ineens zo’n oranjebruine boom die mij visioenen van koude winderige regenachtige dagen bezorgt. Maar nu kan ik hem wel omhelzen. Heel Nederland loopt uit voor de Hollandse nieuwe en het eerste kievietsei, maar wij vinden de eerste kastanjes van het jaar magisch. Elke keer is het weer alsof je een eindeloze reeks spannende, bijzondere cadeau’s uitpakt.

Maar dan..

En dan gaat het zoals met alle cadeau’s. Stapels inpakpapier (=berg bolsters) aan één kant, een stapel cadeau’s aan de andere kant waarvoor, eenmaal uitgepakt, de interesse snel verdwijnt. En zo zit ik, na de gelukzalige plukactiviteit, thuis met drie kilo kastanjes en een clubje mensjes die alweer naar de volgende activiteit rennen.

Nu hebben we vroeger allemaal geleerd dat je dan iedereen aan tafel moet zetten met een groot plastic zeil over je tafel, schortjes aan en een berg satéprikkers. Waarop de onvermijdelijke kastanjebeesten verschenen. Ik heb het nooit leuk gevonden: kreeg die prikkers er nooit goed in en niets bleef zitten. Als ik dan eindelijk twee kastanjes aan elkaar had gemaakt, stortte alles weer in. Het leek ook nooit op die mooie plaatjes die in de tijdschriften stonden.

Plan B

Dus.. wat is plan B? Ik besloot die hele drie kilo in een grote schaal te storten, in de voortuin te zetten en zelf een letter te leggen. En toen gebeurde er dit…

schrijven met kastanjes

Wat was dit leuk! De hele buurt kwam mee spellen. Groep 4-5 ging voor chill, cool en Ajax. Groep 2 ging voor een t en een k en Ella rolde alles van links naar rechts en terug. Lionel Messi heeft vast zijn naam overal in goud gespeld, maar in kastanjes?? Zeker een unicum! Kastanje messi-ness zeggen wij

Lees ook: Herfstklassiekers in een nieuw jasje

Nog even voor de feitjes-liefhebbers zoals ik

“Kastanje” is een eigenlijk verwarrend begrip want er zijn twee soorten kastanjes die tot hele andere plantenfamilies blijken te horen.

De ronde bollen die we in deze blog beschrijven, zijn van de “paardenkastanje”: met die grote bladeren in de vorm van een hand met 5 tot 7 vingers. De kastanjes zitten in een huls (bolster) met korte, stekels. Ze werden vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Ook voor geiten en varkens is de paardenkastanje eetbaar, maar voor mensen is ze giftig. Er worden wel bestanddelen gebruikt voor medische doeleinden en de saponine in paardenkastanjes wordt wel gebruikt als shampoo of als wasmiddel.

De paardenkastanje blijkt helemaal niets gemeen te hebben met de “tamme kastanje” die je wel kunt eten. Deze laatste heeft langwerpige, getande bladeren en een huls met talloze lange stekels, een beetje zoals een egel. Deze kastanjes zijn niet rond maar een beetje ovaal met een platte kant en een wit puntje. De tamme kastanje is een heel andere boom en familie van de beuk.

Tot volgende week!

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer