Kastanjeletteren

12 september 2017

We voelen ze onder onze voeten wegzakken terwijl we door het lange gras lopen. Voorzichtig pakken we er één op. Jackpot: nog in z’n huls! Het prikt, maar dat maakt het ook spannend. Voorzichtig maken we de groene, puntige rand open en langzaam verschijnen de overbekende bruine bollen. Ze glanzen ons tegemoet, soms wel met twee tegelijk. En de kleine “baby’s” (mini kastanjes), zoals Tobias ze noemt, zitten er ook nog in. “Superschattig” stelt hij keer op keer tevreden vast.

Magisch

Ik weet niet of het jullie ook is opgevallen, maar de kastanjeboom start in juli al met verkleuren. Terwijl wuivende zomerbloemen, warme zon en diepgroene bladeren ons een eindeloze zomer beloven, staat er ineens zo’n oranjebruine boom die mij visioenen van koude winderige regenachtige dagen bezorgt. Maar nu kan ik hem wel omhelzen. Heel Nederland loopt uit voor de Hollandse nieuwe en het eerste kievietsei, maar wij vinden de eerste kastanjes van het jaar magisch. Elke keer is het weer alsof je een eindeloze reeks spannende, bijzondere cadeau’s uitpakt.

Maar dan..

En dan gaat het zoals met alle cadeau’s. Stapels inpakpapier (=berg bolsters) aan één kant, een stapel cadeau’s aan de andere kant waarvoor, eenmaal uitgepakt, de interesse snel verdwijnt. En zo zit ik, na de gelukzalige plukactiviteit, thuis met drie kilo kastanjes en een clubje mensjes die alweer naar de volgende activiteit rennen.

Nu hebben we vroeger allemaal geleerd dat je dan iedereen aan tafel moet zetten met een groot plastic zeil over je tafel, schortjes aan en een berg satéprikkers. Waarop de onvermijdelijke kastanjebeesten verschenen. Ik heb het nooit leuk gevonden: kreeg die prikkers er nooit goed in en niets bleef zitten. Als ik dan eindelijk twee kastanjes aan elkaar had gemaakt, stortte alles weer in. Het leek ook nooit op die mooie plaatjes die in de tijdschriften stonden.

Plan B

Dus.. wat is plan B? Ik besloot die hele drie kilo in een grote schaal te storten, in de voortuin te zetten en zelf een letter te leggen. En toen gebeurde er dit…

schrijven met kastanjes

Wat was dit leuk! De hele buurt kwam mee spellen. Groep 4-5 ging voor chill, cool en Ajax. Groep 2 ging voor een t en een k en Ella rolde alles van links naar rechts en terug. Lionel Messi heeft vast zijn naam overal in goud gespeld, maar in kastanjes?? Zeker een unicum! Kastanje messi-ness zeggen wij

Lees ook: Herfstklassiekers in een nieuw jasje

Nog even voor de feitjes-liefhebbers zoals ik

“Kastanje” is een eigenlijk verwarrend begrip want er zijn twee soorten kastanjes die tot hele andere plantenfamilies blijken te horen.

De ronde bollen die we in deze blog beschrijven, zijn van de “paardenkastanje”: met die grote bladeren in de vorm van een hand met 5 tot 7 vingers. De kastanjes zitten in een huls (bolster) met korte, stekels. Ze werden vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Ook voor geiten en varkens is de paardenkastanje eetbaar, maar voor mensen is ze giftig. Er worden wel bestanddelen gebruikt voor medische doeleinden en de saponine in paardenkastanjes wordt wel gebruikt als shampoo of als wasmiddel.

De paardenkastanje blijkt helemaal niets gemeen te hebben met de “tamme kastanje” die je wel kunt eten. Deze laatste heeft langwerpige, getande bladeren en een huls met talloze lange stekels, een beetje zoals een egel. Deze kastanjes zijn niet rond maar een beetje ovaal met een platte kant en een wit puntje. De tamme kastanje is een heel andere boom en familie van de beuk.

Tot volgende week!

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

1 Reactie

  1. Wat een ontzettend goed en leuk verhaal over de kastanjes en wat een originele activiteiten. Ben iedere week weer benieuwd wat er voor leuks gaat komen!
    Erg interessant artikel over de prachtige watertoren in de Haags/Scheveningse duinen. Riep mooie herinneringen op uit mijn jeugd.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo! Ga je mee naar buiten met Ella and Jack? Schrijf je in en krijg elke maand gratis het Ella and Jack-minimagazine in je mailbox. Met korte, verrassende natuuractiviteiten bij jou om de hoek, leuke weetjes over de maand én een speciale 'Ella and Jack card' om mee te nemen naar buiten.

Leuk dat je je hebt aangemeld! Check je inbox voor de bevestiging.

Pin It on Pinterest