Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Paardenbloem: jam, stroop, salade en sap

apr 7, 2017

Vergeet spinazie, boerenkool en broccoli. Als je een ding doet deze week: ontdek de paardenbloem in de keuken! Hij bloeit nu overal en je kunt hem niet missen met die knalgele kleur. 

De paardenbloem is een medicinale plant en werd veel gebruikt in de keuken. De botanische naam Taraxacum officinalis komt van het Griekse “taraxos” wat wanorde betekent, van “aka” wat remedie betekent en “officinale; “uit de apotheek”. En inderdaad, als je leest waar deze plant allemaal wel niet goed voor is! Google maar eens: leverversterkend, heilzaam voor de nieren, ontgiftend, anti-histaminicum, tegen bloedarmoede, tegen chronische pijn en het bevat ook nog een hele batterij aan mineralen en vitamines (A, C, B, D, magnesium, ijzer, betacaroteen). Het sap uit de stengel zou bij intensief gebruik ook nog helpen tegen wratjes. De lijst is eindeloos.

Koffie, jam en stroop

Je kunt alle onderdelen van de paardenbloem eten. Van de wortels wordt paardenbloemkoffie gemaakt. Er zijn heel veel recepten, ik heb geen idee hoe het smaakt maar het klinkt spannend. Van de bloemen kun je jam en stroop maken. De kans dat je kinderen dit mee-eten lijkt me wel groter en deze sites bevatten leuke recepten: jam: eensnufjeaandachtenliefde ; stroop: eerstkoken blogspot. De jam van paardenbloemen lijkt een beetje op honing en wordt ook wel “armeluis honing”  genoemd. Het werd vroeger gemaakt door mensen die echte honing niet konden betalen.

Smoothie en salade

Nu, begin april zijn de bladeren van de paardenbloem het lekkerst. Je kunt ze zo in de sla doen of, als je wilt,  leg je ze eerst 15 minuten in zout water. Dan worden ze minder bitter. Hier een idee voor een basis salade die je zelf verder kunt uitbreiden: degezondekok.  En wat dacht je van een groene-smoothie? Een paar jaar geleden zou je het niet hardop hebben durven zeggen “een zelfgeplukte-paardenbloem-smoothie” maar nu kan het gewoon weer helemaal. Hieronder een leuk recept om samen met je kinderen te maken, (meegenomen als ze het ook nog opdrinken):

1 hand paardenbloemblaadjes, 1/2 krop sla naar keuze, 2 sinaasappels, 1 mango, 2 gedroogde pruimen en water. Doe het fruit in de blender en voeg water toe tot dezelfde hoogte als het fruit. Blenden tot een egale massa ontstaat. Voeg dan paardenbloemblaadjes en sla toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe. (uit:” 70 groene smoothies” van Marjolein van der Velde)

Omdat paardenbloem een medicinale plant is gebruik ik zelf trouwens nooit meer dan een handvol blaadjes, maar dat is meer omdat ik dat zelf prettig vind.

Nog veel meer mogelijkheden

Die smoothie ging overigens schoon op tijdens het ontbijt, ik stond er zelf ook versteld van. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Weten wat je nog meer kunt doen met de paardenbloem? Er is heel veel leuks te vertellen tijdens het plukken: lees daarvoor de blog : Paardenbloem: laat je verrassen. En voor de bouwers en ontwerpers onder ons: laat je LEGO voor wat het is en ga naar  Paardenbloem; bouwen met stengels.

jam van paardenbloem

Armeluis honing

 

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer