Feitjes en fabels over de paardenbloem

19 april 2017

paardenbloem voor kinderen

Je kunt hem helemaal eten, hij heeft heel veel namen en kan bij ons thuis concurreren met LEGO. Waarschijnlijk vallen ze je niet eens echt op, omdat ze zo “gewoon” zijn. Maar laat je niet misleiden: de paardenbloem is een van de interessantste en veelzijdigste planten die ik ken.  En omdat hij nu overal volop bloeit, bloggen we deze week over paardenbloem in delen: weetjes, koken en doen. Iets voor elke dag, of iets voor elke liefhebber. Vandaag: leuke weetjes tijdens een kinderwandeling.   

In de vorige blog schreef ik over de paardenbloem in de keuken (Paardenbloem: jam stroop salade en sap) en als bouwmateriaal (waterleidingen bouwen van stengels). Laat je avontuur echter niet beperken tot de keukentafel. De meeste lol heb ik tijdens het plukken met mijn kinderen, vooral omdat het eten van salades zelf geen onverdeeld succes is. Er is veel over de paardenbloem te vertellen.

Heel veel bloemen en heel veel namen

Groente vinden mijn kinderen “saaai”, maar medicijnen en mensen beter maken: dat slaat aan! Je kunt dus beginnen te zeggen dat de paardenbloem een medicinale plant is (meer in de blog over koken). Als je hem plukt kun je goed naar het sap uit de holle stengel kijken, wat zou helpen tegen wratjes. Ook het bloemhoofdje is het bekijken waard. Het lijkt bijvoorbeeld op één bloem, maar is feitelijk samengesteld uit honderden kleine bloemetjes: de gele lintbloemen. Die worden straks allemaal een pluisje en daarom heeft de paardenbloem zulke prachtige pluizenbollen,

Verder heeft deze plant niet alleen heel veel bloemen maar ook heel veel namen. In Nederland is het paardenbloem, omdat paarden hem graag eten. Konijnen vinden het ook heerlijk en op Texel wordt hij wel konijnenbloem genoemd. In het Frans is het Pissenlit (pis in bed), wat komt van de vocht afdrijvende werking van paardenbloem. Hilarisch vonden mijn kinderen dat. Hij is ook nog geel! De Spaanse naam “Diente de León” (wat leeuwentand betekent) verwijst naar de getande bladeren (net als dandalion in het Engels).

De paardenbloem gaat dicht als het donker wordt of als het gaat regenen, kijk maar eens net na een regenbui en een uurtje later als de zon heeft geschenen. Het is net een parasol.

Orakel

Boeren rookten vroeger in het voorjaar hun woonhuis en stallen uit met paardenbloemen. Het doel van dit ritueel was om de boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden. De “pluizen” of parachutes zijn natuurlijk heel bekend en werden gezien als een orakel. Je kreeg zoveel kinderen als dat er parachutes bleven staan na het wegblazen. En we kennen allemaal de wens die je mag doen wanneer je alle parachutes weg kan blazen.

Genoeg paardenbloemen geplukt? Ga er dan mee koken of waterleidingen bouwen:

Paardenbloem; jam, stroop, salade, sap en héél veel namen

Paardenbloem; bouwen met stengels

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo! Ga je mee naar buiten met Ella and Jack? Schrijf je in en krijg elke maand gratis het Ella and Jack-minimagazine in je mailbox. Met korte, verrassende natuuractiviteiten bij jou om de hoek, leuke weetjes over de maand én een speciale 'Ella and Jack card' om mee te nemen naar buiten.

Leuk dat je je hebt aangemeld! Check je inbox voor de bevestiging.

Pin It on Pinterest