Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Waterleidingen van paardenbloem stengels

apr 11, 2017

Waterleidingsysteem van paardenbloem stengels

Met water in de buurt verandert alles in ons gezin: de verveling stopt, snoep is niet langer belangrijk. Als een magneet worden mijn kinderen ernaar toe getrokken. Ik ben altijd op zoek naar activiteiten met water. Dus ontwerpers, bouwers opgelet!  Vandaag gebruiken we de stengels van de paardenbloem om een echt waterleidingen stelsel te maken. Of krullen, zonnebrillen en horloges. 

Je kent vast nog wel wel de paardenbloem stengels die krullen in water. Je maakt aan weerskanten van de stengel inkepingen met je nagels of een mesje. Dan leg je de stengel in het water. Je zult zien dat de uiteinden snel omkrullen. Als je dunne reepjes van de stengel maakt worden het een soort slakken. Voor dit kunstje heb je gebruik gemaakt van de zuigkracht. Dit is de kracht waarmee de plant zijn steel stijf houdt. Het binnenste van de steel zuigt sterker water op dan de buitenkant. Je kunt het vergelijken met een binnenband en een buitenband: snij je de buitenband stuk, dan heeft de binnenband vrij spel. Blijf even kijken: de vormen zullen steeds veranderen.

Maar het kan nog spannender!

De stengel van de paardenbloem is niet alleen hol, hij heeft ook nog een dik en een dun uiteinde. En dus kun je ze in elkaar schuiven en zo een waterleidingsysteem maken. Je begint door 2 of 3 stengels in elkaar te schuiven. Let daarbij wel op dat alle stengels aan beide kanten hol zijn. Dan neem je een (bio afbreekbaar) plastic bekertje waar je een klein gaatje in maakt (wij vinden een kruisje d.m.v. een schaar handig) en daar steek je de slang in. Je zet het bekertje hoog en vult het met water. Als je het goed hebt gedaan gaat er nu water stromen uit de paardenbloemen leiding. Dat water kun je opvangen in het tweede bekertje, wat je lager plaatst. Daar kun je ook weer (meerdere) gaatjes in maken en daar weer (meerdere) nieuwe slangen in hangen. Je kunt zoveel uitbreiden en vertakken als je wilt. In plaats van een bekertje kun je ook een blikje gebruiken waar je een gaatje inmaakt. Ik kan je vertellen, het gaf mij ook echt een kick toen dit echt werkte!

Geen water of jongere kinderen? Maak een zonnebril en een horloge

Niet zo geavanceerd, maar wel heel erg leuk: de zonnebril! Hier heb je stelen voor nodig waar de bloem nog aanzit. Met de nagel van je duim splijt je 2 even grote bloemstelen net onder de bloem. Met de derde steel worden deze 2 verbonden. Zo krijg je een grappige zonnebril! Een horloge kan ook, die draai je om de pols en maak je vast door het uiteinde van de stengel door een inkeping bij het bloemhoofd te steken. Deze foto’s vond ik nog in de oude doos :-).

zonnebril en horloge van paardenbloem

BewarenBewaren