Dichtbij huis samen de natuur ontdekken

BLOGS

Vijf tips om rustig de zomervakantie in te gaan

jun 28, 2024

Juni is de meest overtuigende maand die ik ken. De bermen exploderen in groen en kleur. De natuur straalt van optimisme. De lucht is vol met  geur van bloeiende bloemen en vers gemaaid gras. In het park heerst overvloed, vervulling en vreugde. De kansen lijken eindeloos. Heerlijk.

Maar soms kan het ook veel zijn. Net voor de zomervakantie neemt de hectiek toe. De kinderen zijn moe na een lang schooljaar en wij rennen door de laatste weken, verlangend naar een pauze. Sportdag, boeken inleveren, aanschaflijsten voor volgend jaar – allemaal to-do’s die plotseling voor de deur staan. Afspreken met vrienden lukt bijna niet meer; iedereen zit bomvol. Herken jij dit?

 

Hier zijn vijf tips die mij helpen om rustig de zomervakantie in te gaan.

1. Vertraag je Stappen

Als ik merk dat ik heel gejaagd ben, loop ik de helft zo snel als ik normaal zou doen. Ik neem de tijd om op weg naar school even stil te staan bij een paar kleine dingen: het ruiken aan een bloem, de stippen van een lieveheersbeestje tellen. Deze kleine pauzes vol concentratie doen wonderen voor je gemoedsrust en gejaagde stemming. Langzamer lopen helpt je hartslag te verlagen, wat bijdraagt aan een gevoel van kalmte en ontspanning. Bovendien vermindert het vertragen van je tempo de spierspanning en helpt het om te ontspannen. Mentaal zorgt het ervoor dat je je gedachten kunt ordenen en je stressniveau verlaagt. En iets aan lekkers ruiken is net als die luxe badzeep :-).

2. Maak deze zin je Mantra

Ken je dat? Dat je de zomervakantie lekker “schoon” in wilt gaan. Voordat ik het weet heb ik een enorme to -do lijst van “inbox zero” tot “origineel juffenkado”. Als je merkt dat je in de overwhelm komt is dit een magische zin om te gebruiken: “Moet ik dit nu doen?” Je legt de klemtoon steeds op een ander woord en dan krijg je vijf krachtige vragen; MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik DIT nu doen etcetera. Vooral de vraag ” Moet ik dit NU doen” helpt mij relativeren. Het helpt om te bepalen wat echt belangrijk is om af te ronden voor de vakantie en wat kan wachten.

Wil je even pauze en je creativiteit en fantasie de vrije loop laten? Download dan onze mini-kit en verdwijn in je eigen zomertuin.

Klik hier en ga meteen aan de slag met onze mini-kit (gratis)

3. Creëer Mini-Rituelen

Rituelen helpen mij om bewust focus te creëren in die laatste hectische weken. Mijn favoriete mini-ritueel is elke ochtend naar buiten stappen en bewust naar de lucht kijken. Wat zie ik? Welke kleuren? Welke vormen? Welke beweging? Dat doe ik als het even kan met mijn kinderen. Het is heerlijk, die 2 minuten samen naar boven staren. Verder maak ik geen afspraken meer voor 11 uur, zodat ik mijn ochtendenergie volledig kan gebruiken voor dingen die ik wil verder brengen of afmaken

4. Vier de Kleine Overwinningen

Het is makkelijk om verstrikt te raken in alles wat nog moet gebeuren. Probeer bewust de kleine momenten te vieren. Heb je een moeilijke taak afgerond? Heb je tijd gevonden voor een korte wandeling? Vier het! Deze kleine overwinningen geven je energie en een gevoel van voldoening. Ik schrijf bijvoorbeeld wel eens een taak op die ik al heb afgerond om er dan meteen heerlijk een streep door te zetten.

5. Houd je Avondroutine Vast

Met het langere daglicht in juni kan het verleidelijk zijn om de avondroutine los te laten. Ik heb dat heel vaak gedaan onder het motto “carpe diem”. In het moment voelde het fijn maar aan het eind van de avond of de volgende ochtend brak het toch op. Consistentie helpt om de volgende dag beter te beginnen. Dus mijn tip? Houd vast aan je routines, zoals het op tijd naar bed gaan van de kinderen. Dit zorgt ervoor dat iedereen uitgerust en klaar is voor de nieuwe dag. De rust en structuur van een avondroutine kunnen juist helpen om de dag ontspannen af te sluiten.

In deze drukke maand hoop ik dat ook jij de tijd kunt vinden om te genieten. Eén stap, één bloem en één ademhaling tegelijk.

Heb je zin in kleine ontspannen activiteiten die je met je kids kunt doen zonder dat je het allemaal hoeft te verzinnen? Dan is onze zomerbox wat voor jou. Haalbare mini-avonturen die je meteen om de hoek kunt doen.

Bestel hier onze volledige zomerbox (19,95)

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer