Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

🍂 Ontdek de Geheimen van Herfstbladeren en Maak je Eigen Herfstklok!

nov 18, 2023

Heb je ooit door een zee van herfstbladeren gelopen, ze in de lucht gegooid en genoten van het geritsel onder je voeten? Herfstbladeren zijn zoveel meer dan alleen plezier! Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom ze in de herfst van kleur veranderen en van de bomen vallen? Kom, we gaan op ontdekking en maken samen een prachtige herfstklok!

De Grote Verkleuring: Een Kleurrijk Mysterie Opgelost

In de lente en zomer zijn bladeren levendig groen dankzij bladgroen, een speciale stof die hen helpt groeien met zonne-energie. Maar wanneer de herfst aanbreekt en het koeler wordt, maken bomen zich klaar voor de winter. Ze stoppen met het produceren van bladgroen, en zo begint een prachtige transformatie. Het groen vervaagt, en verborgen kleuren zoals geel, oranje en rood komen tevoorschijn. Deze kleuren waren altijd al aanwezig, verstopt achter het overvloedige groen.

Het Feest van Vallende Bladeren

Na een tijdje worden deze kleurrijke bladeren bruin en droog. De boom bereidt zich voor op de koude wintermaanden door een kurklaagje te vormen tussen zichzelf en het blad. Dit zorgt ervoor dat het blad zijn verbinding met de boom verliest en valt. Zo ontstaat de betoverende ‘bladerregen’ van de herfst.

Maak je Eigen Herfstklok!

Je kunt de transformatie van bladeren vastleggen door een herfstklok te maken. Ga op een kleurrijke zoektocht en verzamel 11 bladeren in allerlei herfsttinten. De beuk leent zich hier uitstekend voor. Leg ze in een cirkel van groen naar bruin, alsof het de wijzerplaat van een klok is, en zo zie je de prachtige verandering die de bladeren doormaken

Benodigdheden:

  • 10 herfstbladeren in diverse kleuren (beukenbladeren zijn hiervoor ideaal)
  • Papier, lijm, schaar

Plak de bladeren op een vel papier en je herfstklok is klaar! Je kunt hem zelfs ophangen en elke dag genieten van de herfst.

Deel je herfstklok met ons! Gebruik [#HerfstKlok] op sociale media en laat ons jouw creatie zien. Veel plezier met het ontdekken en creëren tijdens dit kleurrijke herfstseizoen

✨ Ontdek Nog Meer Leuke Ideeën!

Ben je op zoek naar een collectie van kleine avonturen die je vlakbij je huis kunt doen? .Neem dan een kijkje bij onze prachtig vormgegeven Storybox voor de winter. Vol met verhalen, illustraties en eenvoudige, leuke ideeën om samen met je gezin van te genieten!