Op weg naar school groeit een handig medicijn

19 april 2017

hondsdraf in de straat

Laatst las ik dat je aan het eind van je straat langs 50 verschillende planten bent gelopen zonder ze echt op te merken. Ik heb dat een keer in een opwelling genoemd aan mijn kinderen. Het was zo’n op-weg-naar-school moment waar ze koppig naast hun fiets bleven zitten en niet meer vooruit wilden. Waarin je alles uit de kast moet halen om ze in beweging te krijgen. Maar helaas, nu ben ik regelmatig de klos. Want het is waar, van die 50 planten en Tobias (7 jaar) is vastbesloten ze alle 50 te leren kennen.

“Mam, wat is dit?” “Mam, hoe heet dat?” Tot mijn schaamte – ik schrijf toch deze blogs- kon ik er niet één benoemen. Tot vandaag. Want ineens was daar de hondsdraf. Een klein plantje met paarse bloemen dat nu overal staat te bloeien.

Brandnetel jeuk

Hondsdraf ken ik nog van vroeger: het staat bijna altijd in de buurt van brandnetels. Dat regelt de natuur goed: het gif en tegengif staan vaak in de buurt van elkaar. Hondsdraf is namelijk vanouds een geneeskrachtig kruid dat wordt toegepast bij bijvoorbeeld jeuk en wonden. Vroeger kauwde men op het blad en legde het op ontstoken wonden om het te laten genezen.  Dus als je geprikt wordt door brandnetels: zoek dit plantje in de buurt, kneus de blaadjes en  leg ze op de plekken. De pijn gaat dan weg. Vroeger werd de olie uit het blad ook gebruikt tegen oorpijn (het blad lijkt ook een beetje op een oor :-)).

Thee en bier

Wat ik niet wist, is dat je van verse hondsdraf ook thee kunt zetten (water wat net van de kook af is over het kruid te gieten en even laten trekken) en dat je het kunt verwerken in soep, salade, in een gebakken ei of wat voor gerecht dan ook. Het zit vol met mineralen en vitamine B en C. De smaak is wel erg overheersend, dus gebruik een kleine hoeveelheid. Hondsdraf blijkt ook te worden gebruikt in bierbrouwerijen. Daar was het een voorloper van hop. Een boel onverwachte kwaliteiten van een plantje waar ik inderdaad elke dag langsliep en nooit naar keek!

Trouwe honden

Tobias had heel veel ideeën over waar de naam vandaan zou komen. Zijn mooiste uitleg was dat trouwe honden vroeger dit plantje zochten en het op een draf naar hun zieke baasje brachten. Na opzoeken blijkt dat de naam helaas niets met honden te maken heeft.  Het is waarschijnlijk een verbastering van de middeleeuwse naam van de plant: Gondrave. Gont = zweer / etter en rave = rank. “Zweerrank” betekent dus gewoon “wondkruid”. Maar voor mij blijft het verbonden met trouwe honden. En heel handig bij brandnetel prik!

Thee van hondsdraf

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo! Ga je mee naar buiten met Ella and Jack? Schrijf je in en krijg elke maand gratis het Ella and Jack-minimagazine in je mailbox. Met korte, verrassende natuuractiviteiten bij jou om de hoek, leuke weetjes over de maand én een speciale 'Ella and Jack card' om mee te nemen naar buiten.

Leuk dat je je hebt aangemeld! Check je inbox voor de bevestiging.

Pin It on Pinterest