Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Het regent… leuk!

jan 17, 2018

tekenen met regen

Regen heeft geen goede reputatie. Koud. Nat. Kinderen in de gordijnen van de verveling. Verdronken oogsten. Overstromingen. Google maar eens voor de lol: alle tips die je kunt vinden, gaan over wat je binnen kunt doen tijdens een regenachtige dag. En toch…  ‘Anyone who says sunshine brings you happiness, never danced in the rain’. Daarom deze week: wat kun je eigenlijk doen mét regen? Drie tips.

… Filmpje …

Wat is regen eigenlijk? Om dat uit te leggen, keren we in gedachten terug naar de aardrijkskundelessen van vroeger. Op de wereld is veel water. Denk aan rivieren, sloten en oceanen. Dat water verdampt door de zon, gaat omhoog en vormt een wolk. De druppeltjes in een wolk stoten steeds tegen elkaar aan en zo vormen heel veel kleine druppels een steeds grotere druppel. Worden die grote druppels te zwaar, dan vallen ze naar beneden. Dát is regen.

Even lekker film kijken tijdens een regenachtige dag? Dit korte filmpje legt het goed uit voor de kleinste kindjes. En dit filmpje is leuk voor de wat oudere kinderen.

… Proeven, pakken, plonzen…

En dan, de hamvraag: wat kun je eigenlijk doen mét regen? Kinderen leren en genieten vooral door hun zintuigen te gebruiken. Dus…

# 1. Proeven – Ren naar buiten en proef de regen op je tong. Waar wij zuchten van regen, modder en tegenwind, is het voor kinderen een kans om de wereld om zich heen bewust te ervaren. Een paar keer samen de regen inrennen en je tong uitsteken is een mooie herinnering voor iedereen. Misschien leer ik er zelf ook nog van houden!

regen proeven

# 2. Voelen – Ga naar buiten en jaag op druppels. Dit is een leuk spel om samen te doen en het vraagt echt wat geduld!  Wie “vangt” het eerst een regendruppel op elke vinger? Je kunt doet het het beste doen in een bos, waar je een beetje beschut bent. Zoek een tak, of struik, of boom die nat is van de regen en probeer de regendruppels er heel voorzichtig af te halen. Wie heeft als eerste een hele regendruppel op elke vinger?

regen vastpakken regen voelen

# 3. Plonzen –  Laarzen en een regenpak aan, naar buiten schaamteloos in de plassen springen. Kinderen vinden dit echt superleuk.  ” Lekker origineel,”  hoor ik je denken. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak doen jullie dit echt? Geniet even mee:

.

…En heb je hier wel eens aan gedacht… 

# 4:  Te hard, die hoosbui? Dan kun je de regen opvangen in een bekertje en ermee tekenen!

Tot de volgende week!

.

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren