Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Hommel: koninklijk bezoek bij jou om de hoek

mrt 17, 2017

hommel met bloesem

Het is lente! Dat betekent kleur, geur en de eerste bloemen. En: de wederopstanding van de koningin. De hommel-koningin wel te verstaan. In augustus van het jaar ervoor is ze weggekropen onder de grond of in een bloempot en nu kruipt ze weer naar buiten. De rest van het volk heeft de winter niet overleefd.

Bijzonder!

Ik heb een zwak voor de hommel. Er is iets koddigs aan dit beestje en ik kom altijd in de verleiding om het te aaien vanwege dat beer-achtige jasje. Als je in februari of maart een hommel ziet vliegen, is het altijd een koningin; zij is de enige die genoeg heeft gegeten om de winter door te komen.  Het is bijzonder om hare majesteit in levenden lijve te zien, want zodra ze haar nestje heeft gebouwd komt ze zelden tevoorschijn. Ella en ik zijn dus even blijven staan toen we er één zagen zweven voor onze bloesemboom. We hebben de kroon gezocht, maar niet gevonden. Wel vond Ella de “jas” van de hommel behoorlijk indrukwekkend. Wist je dat een hommel gemiddeld ongeveer 3 miljoen haren op het lichaam heeft? Dat is evenveel als een eekhoorn!

Klunzig volkje?

Er wordt wel gezegd dat hommels een klunzig volkje zijn vergeleken met bijen. Ze maken geen honing, de stuifmeel en nectar die ze verzamelen zijn voor direct gebruik. Hun nest is een rommelige bol die vaak in oude muizen- of konijnenholen zit, onder graspollen of in een verlaten nestkastje. Het gemiddeld hommelvolk leeft maar 14 weken, terwijl bijen genoeg voorraden aanleggen om de winter door te komen. Maar hommels zijn lekker fluffy en behoorlijk ongevaarlijk. Ze steken niet of nauwelijks en komen niet, zoals wespen en bijen, op zoetigheid af. De koningin doet veel meer zelf en je kunt haar nu goed observeren, terwijl ze druk bezig is met stuifmeel en nectar om haar nestje te maken met zelfgemaakte hommel was. Ja, wij zijn fan van de hommel!

Van een lezeres kreeg ik onderstaand gedichtje, zo mooi, ik voorzie een fanclub.

Gedichtje: Een hommel kan niet vliegen

Volgens de wetten der zwaartekracht
kan een hommel niet vliegen.
Hij is gewoon te zwaar,
de vleugels niet in verhouding.

Het probleem is alleen
dat het beestje niet weet
dat het niet kan vliegen,
omdat hem dat nooit is verteld.

Ik ben ook een hommel,
argeloos en vrij,
niet gevangen in het web
van weters,
die ingewikkeld maken
wat eenvoudig is.
Die bang maken ,
waar moed vereist is.
Die ramen sluiten,
waar opengooien de oplossing is.

De wereld is vol
van grondpersoneel
en vluchtleiders.

Maar iemand moet ook kunnen vliegen.

Auteur: Nicolette Hulsebos