Ella and Jack
Ella and Jack
Ella and Jack

Iets meer dan 2 jaar geleden…

Het is nu iets meer dan twee jaar geleden. Een baan die energie slurpt, drie kleine kinderen waarmee ik alle zeilen bij moet zetten en actielijsten waaraan ik keihard werk, maar die alleen maar langer worden.

Onderin mijn tas heb ik een schriftje waarin ik opschrijf welke buitendingen ik allemaal met mijn kinderen wil doen. En dat blijft het: nóg een lijstje dat alleen maar langer wordt en waar ik niets van afstreep. Verwijtend kijkt het me aan, iedere keer als ik in mijn tas rommel. Nostalgisch en met een schuldgevoel denk ik terug aan mijn kinderjaren, waarin mijn vader onvermoeibaar met me door bossen liep, paddenstoelen aanwees en plantjes droogde. Natuur is zo’n belangrijk deel geweest van mijn opvoeding. Het gaf me plezier, verbinding en rust. Alles waar ik nu zelf eigenlijk ook weer naar snak. Maar hoe? Hoe? Hoe?

Uiteindelijk is het de blauwe maaltijdbox (die inmiddels ook komt), die me op het idee brengt. Kort, verrassend en vooral: héél makkelijk. Zó op mijn stoep. Wat als dat ook bestaat voor natuuruitjes?

Zo werd het idee voor Ella and Jack geboren

Een heel jaar lang deed ik elke week met mijn kinderen iets in of met de natuur bij mij om de hoek. De herinneringen aan rozenbotteljam maken (nog steeds zichtbaar op ons keukenplafond), paardenbloem-waterleidingen aanleggen, tekenen met regen en 17 mislukte fluitenkruid-fluitjes: het is ons goud. Het was niet altijd leuk of makkelijk, maar de wekelijkse blog die er moest komen maakte dat ik doorzette. En het bracht me nog zoveel meer: een nieuwe wereld, te gekke creatieve professionals, nieuwe vriendschappen, mijn creatieve kant die weer werd gevoed en wakker ‘gekust’. De oude baan is inmiddels ingewisseld voor een nieuwe.

Afgelopen week vrijdag kon ik de stad niet door vanwege de klimaatmars. Gisteren stond ik 2 uur in de file vanwege tractoren. Mijn zoontje van 9 is vegetarisch geworden. Natuur en het klimaat zijn “hot”. En superbelangrijk. Het afgelopen jaar heb ik minder aan Ella and Jack kunnen doen, maar we pakken het weer op. Gelukkig nog steeds met Marjolein Paalvast (@marjomaakt), die na haar allereerste tekeningen nu echt illustrator is! We zullen Instagram als belangrijkste medium gebruiken en hier de meeste inspiratie posten. De website is aangepast en je kunt hier nu makkelijk zoeken op seizoen.

We hopen dat je weer met ons meedoet. Want ik geloof: als je je ergens mee verbindt, zorg je er ook beter voor. Ja, klimaatconferenties zijn belangrijk. Maar als je er even te moe voor bent, je hoofd vol zit of de dag weer helemaal anders loopt dan je dacht: start om de hoek. Want geluk, dat is een glanzende kastanje.