Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Bloesem: confetti en vlinders maken

apr 5, 2017

De echte eye-catcher van deze maand is natuurlijk bloesem. Ieder jaar sta ik weer versteld van hoe snel het gaat. Het lijkt wel champagne. Eerst is alles kaal en zit gebotteld in die fles. En dan gaat de kurk eraf: ineens bruist het en voelt het buiten als een feestje.

Bloemetjes, bijtjes en blauwe kratjes

We weten van de bloemetjes en de bijtjes: zonder bloesem geen fruit. Mijn kinderen dachten eerst, beken ik schaamtevol, dat appels uit een bestelbusje met van die blauwe klapkratjes komen (nee, ik laat me niet ook nog verleiden tot de naam, want dan wordt ik helemaal  “zo’n moeder” ).  Meteen ben ik gaan overcompenseren, we gaan nu elk jaar verantwoord appels en peren plukken in de boomgaard. Voor drie keer zoveel geld, dat dan weer wel, maar ja die ervaring hè, die is onschatbaar. Ook als je niet naar een boomgaard gaat is het leuk om je kinderen een appel te geven en aan te wijzen dat die als bloesem is begonnen. Zoals bij deze aardbei, waar je dat nog goed kunt zien.

Aardbeien waar je de bloesem bladeren nog ziet

Aardbeien waar je de bloesembladeren nog ziet

Confetti

Los van al deze verantwoorde kennis, vind ik bloesem vooral ontzettend mooi en kijk ik er het liefste naar. Als het waait, is het net confetti die naar beneden komt. Daar kun je onder dansen. Of als het niet waait kun je voorzichtig aan een tak schudden. Dan vallen de blaadjes zo naar beneden. Soms liggen er hele bloemen op de grond. Die kun je weliswaar niet in een vaas zetten, maar ze zijn vaak nog wel heel mooi. Mats (5 jaar) en de buurjongens hebben vanmiddag even geknutseld en dit is het resultaat.

  • Nodig: enthousiaste zoon of dochter, eventueel buurtvriendjes en vriendinnetjes
  • Voorbereiding: geen
  • Resultaat: waanzinnig

 

Wees er snel bij

Bloesem komt heel snel op, maar gaat helaas ook weer snel weg. In ieder gemiddeld park gaat 70% van de bloemen begin april open en dan kun je er twee tot vier weken van genieten. Gelukkig komt niet alles tegelijk: eerst komen de kersen, pruimen en de peren en daarna de appelbomen. Weet je trouwens waarom een fruitteler ‘s nachts water over bomen met bloesem sproeit? Er kan nog nachtvorst aankomen. Door de bloesem met water te besproeien, bevriest het water. Zo komt er een korstje van ijs om de bloesem heen dat voorkomt dat ze kapot vriest. Zo hebben we in augustus toch appels en peren in die boomgaard!