Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Vijf tips waar je buiten op kunt letten in februari

feb 20, 2024

Februari brengt ons regen en grijze wolken, maar als je goed kijkt, zie je overal om je heen kleine tekenen dat de lente eraan komt. Het is alsof de natuur ons stiekem alvast laat proeven van wat nog moet komen. Heb je al gezien hoe krokussen dapper hun weg vinden door de natte grond? Of die enkele narcis die al volop in bloei staat, alsof hij niet kan wachten tot de rest van de wereld hem inhaalt?

Maarr, er is zoveel meer gaande dan we op het eerste gezicht zien. Heb jij al andere tekenen van de lente gespot? Hier 5 eerste lentesignalen waar je buiten op kunt letten in februari.

Vogelzang: Je hoort het misschien al: Je kunt beginnen meer vogels te horen zingen, vooral ’s ochtends. Vogelzang is een teken dat het broedseizoen nadert. Specifieke vogels zoals merels, roodborstjes en mezen kunnen hun liedjes laten horen .

Het ritselen van dieren: Naarmate de temperatuur stijgt, kunnen kleine zoogdieren die tijdens de koudere maanden minder actief waren, zoals eekhoorns, weer actiever worden. Het geritsel van bladeren kunnen tekenen zijn van hun terugkomst.

Geuren vochtige aarde: Naarmate de temperatuur stijgt, kan de geur van vochtige aarde prominenter worden. Dit wordt vaak geassocieerd met het begin van het groeiseizoen.

Geuren vroege bloesems : Afhankelijk van het weer kunnen sommige planten en struiken, zoals hazelaars en vroege bloembollen zoals sneeuwklokjes en winterakonieten, beginnen te bloeien en subtiele geuren afgeven.

Voor jou als moeder:
Ook in het gezin merk je misschien dat er meer flow en energie terug komt. De school is echt weer gestart, de eerste vakantie is alweer een feit. Het kan zinvol zijn om weer even naar jullie gezamenlijke ritme te kijken, bijvoorbeeld in de weekenden. Kloppen alle afspraken nog? Welke activiteiten zou jij meer willen doen en welke je andere huisgenoten? Hoe gaan jullie dat fijn organiseren samen?

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer