Dichtbij huis samen de natuur ontdekken

BLOGS

Wespenweetjes

mrt 4, 2024

Terwijl bijen en hommels de bloemenpracht van de lente opfleuren, is er nog een ander insect. Zijn rol is net zo belangrijk voor het ecosysteem, maar hij is wat minder geliefd.

Het is de wesp.

In het voorjaar is hij druk bezig met het voeden van zijn jongen in het verborgen nest. Dat is de reden dat je de wesp vooral in de zomer ziet. Tijdens de warme zomerdagen gaat hij op zoek gaat naar voedsel voor zijn groeiende familie.

Wespen zijn vleeseters en staan bekend om hun voorliefde voor andere insecten. Dat klinkt niet fijn, maar ze zijn nodig om het evenwicht te behouden van de insectenpopulaties. Zie ze als natuurlijk ongediertebestrijders.

In uiterlijk haal je de wesp en de bij snel door elkaar. Maar er is een uniek kenmerk van de wesp: ze hebben een taille die hun lijfje in tweeën deelt. Met hun felle kleuren en duidelijke markeringen schrikken ze elk roofdier af.

Het is belangrijk om te onthouden dat wespen, hoewel soms gezien als lastpakken tijdens picknicks, een belangrijke rol spelen in onze tuinen en in de natuur. Ze helpen bij het bestrijden van ongedierte en zijn ook bestuivers. Hun aanwezigheid draagt bij aan de biodiversiteit en gezondheid van onze ecosystemen.

Dus, terwijl we genieten van de bedrijvigheid van de “cute” bijen en hommels, laten we niet vergeten dat de wesp ook zijn deel doet. Zijn tijd in de spotlight komt in de zomer, wanneer we meer over dit intrigerende insect zullen vertellen.

Ontdek ook

Vijf tips om rustig de zomervakantie in te gaan

Vijf tips om rustig de zomervakantie in te gaan

Juni is de meest overtuigende maand die ik ken. De bermen exploderen in groen en kleur. De natuur straalt van optimisme. De lucht is vol met  geur van bloeiende bloemen en vers gemaaid gras. In het park heerst overvloed, vervulling en vreugde. De kansen lijken...

Lees meer
Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer