Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Zig-zag-je-die-eekhoorn?!

dec 6, 2017

Op weg van school naar huis zien we er ineens een zitten. Midden op de stam van een kalende boom aan een drukke straat. Zijn blik is fier, het kleine lijfje aangespannen. De prachtige roodbruine pluimstaart staat stokstijf in de lucht, met een elegante buiging aan het eind.  Voor we goed en wel gestopt zijn, is de eekhoorn alweer weg. Om vervolgens hoger in de boom weer tevoorschijn te komen.

 Slim

Supersnel, behendig en prachtig: de eekhoorn haalt het bijna altijd in de top drie van dieren die het meest tot de verbeelding spreken. Nu de bomen kaal worden, is de kans groter dat je er een ziet. Wees muisstil (eekhoornstil :-)) en kijk goed. Zie je dat een eekhoorn bijna nooit in een rechte lijn beweegt? Als hij wegvlucht, doet hij dat in een spiraalvorm, zodat hij steeds even uit het zicht van zijn vijand verdwijnt. Zo leidt hij boommarters, roofvogels en andere vijanden om de tuin.

Behendig

Zijn prachtige, roodbruine, sprookjesachtige staart gebruikt de eekhoorn voor alles. Voor evenwicht bij het springen en klimmen bijvoorbeeld, maar ook als lekker warm dekbed in de winter, als handig zonnescherm in zomer en als signaal naar andere eekhoorns.

Uitgebreid wonen

Eekhoorns wonen het allerliefst in een knabbel-en-babbelhol in een oude boom. Daar zijn er niet zoveel van, dus in plaats daarvan maken ze ook wel een huisje van takjes dicht tegen een boomstam aan. En dan daarbij een fietsenschuur, opberghok en partytent in de buurt van het huis, om beschut in te eten of om op te drogen na een harde regenbui.

Dichterbij dan je denkt

Als je naar een eekhoorn op zoek gaat, kan lastig zijn er een te vinden. Het liefst beweegt hij zich als acrobaat hoog in de bomen. Op de grond voelen ze zich kwetsbaar en lopen kost veel energie. Toch kun op de grond zien of er een eekhoorn is langs geweest. Aan de dennenappels bijvoorbeeld. Vind je er een die is afgeknaagd, maar waar de schubben nog uitsteken, dan is er een eekhoorn smakelijk uit eten geweest.

Hieronder zie een plaatje waarop jullie goed kunnen zien waar je op moet letten: muizen knagen de dennenappel helemaal kaal en spechten knagen niet aan de dennenappel, maar hakken erop in, zodat hij alleen flink beschadigd is. Dus vind je een rafelige, rommelig afgeknaagde dennenappel: kijk dan even goed naar boven en zoek de roodbruine staart.

eekhoorn knaagt dennenappel

Uit: “Beste Martha, vragen, antwoorden en nog meer vragen” door Jos van den Broek

Tot de volgende week!

 

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren