Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Het best bewaarde geheim van Den Haag

sep 5, 2017

Het is de mooiste kilometer van Den Haag, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Als je de drukke Van Alkemadelaan oversteekt, sta je oog in oog met een kaarsrecht, kaal fiets- en wandelpad. En wát is hier precies leuk, vraag je je vertwijfeld af, in je achterhoofd het kant-en- klare speelgemak van het Prinsevinkenpark. Maar – dan stap je het rooster over en ontvouwt zich de magie.

zandspeeltuin den haag watertoren

Natuurspeeltuin

Waar de Van Alkemadelaan en de Pompstationweg elkaar kruisen, kun je de duinen in. Het heet nog steeds de Pompstationweg, maar dit deel is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Er komen regelmatig snelle racefietsen voorbij, dus blijf op het voetpad. Daar is meer dan genoeg te zien! Na de ingang rechts vind je een woest aantrekkelijke natuurspeeltuin. Stoer hout, uitdagende touwen en een als olifant vermomde glijbaan, omringd door karakteristieke bomen. Knappe ouder die hier zomaar aan voorbijloopt. Wij voetballen er ook en als we moe zijn, gaan we op het korrelige, witte duinzand liggen om naar de vormen van de wolken te kijken.

watertoren den haag

De watertoren en café Onder de watertoren

Als je de speeltuin verlaat, strekt zich een lang, recht pad voor je uit. In de verte, je kunt hem tussen de bomen net zien als je goed kijkt, doemt een sprookjesachtige watertoren op: de oudste, nog dienstdoende watertoren van Nederland ( lees meer). Daarnaast ligt de ultieme beloning voor de af te leggen kilometer: café Onder de watertoren met een heel eigen charme én echte ijscokraam.

Ontdek de verhalen van de natuur

Maar voordat het tijd is voor een ijsje, latte machiatto of cocktail, is er eerst nog de weg daarnaartoe. Een kilometer klinkt niet ver, tenzij je die probeert af te leggen met een tegenstribbelende, ineengezakte peuter en/of kleuter voor wiens beleving het pad oneindig lang is. Tot ik de kracht van natuurverhalen ontdekte. Sindsdien lopen we hier van verhaal naar verhaal en is dit het leukste deel van de tocht geworden.   

De Ella and Jack-natuurverhalenkaart

Er zijn twee paden die je kunt nemen: het lange, rechte pad dat zich voor je uitstrekt en het kronkelpad dat achter de speeltuin start en tussen de bomen door slingert. Beide hebben een heel eigen sfeer. Voor vandaag hebben wij ons gericht op het rechte pad. Bijzondere bloeiers, speciale spokenverdrijvers, slangenkruid, fantasiebewoners en nog veel meer: er valt zoveel te zien en te vertellen op deze kilometer. Download de  Ella and Jack Ella and Jack natuurverhalenkaart en ga op weg!

natuurverhalenkaartSpeciaal voor ouders

Ook voor ouders valt er veel te ontdekken. Daarom maakten we deze toelichting , met allerlei extra weetjes over deze verhalentocht. Leuk voor jezelf en leuk om te delen met de kleintjes terwijl zij onderweg zijn met de verhalenkaart. Ook fijn: kinderen vragen altijd meer dan je weet, maar nu ben je gewapend met extra info

Heel veel plezier op je ontdekkingstocht!

Deze blog over één van mijn favoriete buitenplekken schreef ik speciaal voor Kidsproof Den Haag en Leiden. Marjolein Paalvast heeft de natuurverhalenkaart gemaakt die je mee kunt nemen om zelf de natuur te ontdekken (@marjomaakt).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

Heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer