Vroeg naar buiten voor het concert van het jaar

26 april 2017

Oude vogel prent

Deze week komt waarschijnlijk de “vogelzangpiek” voorbij. Dat is de dag dat de meeste vogels tegelijk en op hun hardst zingen. Ongeveer een half uur voor zonsopgang is het zover. Het moment dus om vroeg naar buiten te gaan met je kinderen en naar de verschillende vogelgeluiden te luisteren. Hoeveel hoor je er? En wie hoor je eigenlijk?

Zangklok

Iedere vogel start op een net iets ander tijdstip met zingen. Deze tijdsverdeling is zo gegroeid in de evolutie. Zo hoeven vogels niet luider en luider tegen elkaar op te zingen, ze sparen hun energie en vergroten hun kansen op succes in de liefde en in het bewaken van hun plek. De helderheid van de zonsopgang is een soort natuurlijke zangklok, afhankelijk van de hoeveelheid licht begint de ene na de andere vogel te zingen.

Wie zingt wanneer?

Er zijn een paar nachtzangers: de nachtegaal en het roodborstje bijvoorbeeld.  Ongeveer 1,5 uur voor zonsopgang begint de roodstaart. De zanglijster en de merel starten ongeveer een uur voor zonsopgang. Daarna komen de mezen (koolmees en de pimpelmees). Er haken steeds meer soorten vogels aan en een half uur voor zonsopgang is de “zangpiek”: dan zingen de meeste vogels op hun allerhardst. Het is net een geroutineerd symfonieorkest. Luister buiten wie je hoort en wie je wanneer zingt. Op deze site kun je vogelgeluiden opzoeken en kijken welke vogel bij welk liedje hoort: http://www.vogelgeluid.nl

Wie is die papegaai in mijn achtertuin?

De spreeuw is een uitslaper, die begint “pas” 15 minuten voor zonsopgang. Spreeuwen kunnen trouwens heel goed imiteren: soms doen ze andere dieren of zelfs mensen na. Als je elke ochtend vroeg je tuin instapt en heel hard “miauw” roept is er een goede kans dat de spreeuw bij jou in de buurt dat op een dag terugroept.

Weetjes die ik ook nog leuk vond maar nergens kwijt kon

In de stad blijken vogels vroeger te zingen dan op het platteland. Waarschijnlijk omdat er in de stad meer licht is en omdat ze anders niet boven het verkeer en andere herrie uitkomen. Trouwens, lang niet alle vogels zingen! Zangvogels vormen maar een klein groepje van alle vogelsoorten die er zijn. Wel kunnen alle vogels klanken maken waarmee ze met elkaar praten, maar wij vinden dat vaak in de verste verte niet als muziek klinken, denk maar aan de zwarte kraai.

Waarom zingen vogels eigenlijk? Lees dan deze blog? Ben jij niet zo van het vroege opstaan, regent het of slapen je kinderen eindelijk een dag uit? Je kunt ook Steenvogels maken.

BewarenBewaren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo! Ga je mee naar buiten met Ella and Jack? Schrijf je in en krijg elke maand gratis het Ella and Jack-minimagazine in je mailbox. Met korte, verrassende natuuractiviteiten bij jou om de hoek, leuke weetjes over de maand én een speciale 'Ella and Jack card' om mee te nemen naar buiten.

Leuk dat je je hebt aangemeld! Check je inbox voor de bevestiging.

Pin It on Pinterest