Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Mystery plant – ra ra wie ben ik?

feb 16, 2018

 

 

In ouderwetse spelshows op tv (uit de tijd dat ik nog jong was en televisie een nieuw fenomeen) was niet de luizenmoeder, maar de zogenaamde mystery guest een bekende verschijning. Hij (of zij) zat verscholen achter een doek, zijn (of haar) stem werd vervormd en met behulp van aanwijzingen en vragen moesten deelnemers en kijkers raden wie het was. Vandaag hebben we een mystery plant. Doe mee met de hele familie: wie raadt als eerste om welke plant het gaat?

De mystery plant aan het woord:

  • Er bestaan negentien verschillende soorten van mij.
  • Ik ben giftig: dat geldt zowel voor mijn blad, als voor mijn bloem en mijn bol.
  • Mijn bloem lijkt wit, maar eigenlijk is hij dat niet: als je hem fijnknijpt, is hij glashelder en kleurloos. Dat mijn bloem wit lijkt komt door de luchtbelletjes die tussen mijn bladcellen zitten. Het is deze lucht die het licht in alle richtingen weerkaatst, waardoor mijn bloemen er wit uitzien.
  • Een van mijn bijnamen is vroegopje. Ook kun je mij kennen als maagdenbloem, babyklokje, winteralant en wit viooltje.
  • Mijn klokjes gaan pas in de loop van de ochtend open en na drie uur ‘s middags sluiten ze weer.
  • Ik ken een bijzondere googeltruc. Ik produceer zelf warmte (tot zo’n 10 graden Celsius) en kan daarmee de sneeuw om me heen laten smelten.
  • Er bestaat ook een boomvariant van mij.
  • Ik ben het symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting.
  • Er bestaan een paar bijzondere verhalen over mijn naam. In eentje daarvan had alles een eigen kleur gekregen, behalve de sneeuw. De aarde was bruin, de lucht blauw, het gras groen, de rozen rood. Alleen de sneeuw was overgebleven en had geen eigen kleur. Daarom ging hij op zoek en vroeg aan iedereen die hij tegenkwam: “Mag ik een beetje van jouw kleur?” Maar dat mocht van niemand. Tot hij bij mij kwam. Ik wilde de sneeuw graag helpen en gaf hem wat van mijn kleur, wit. Daarom zorgt de sneeuw tot op de dag van vandaag goed voor mij en doet hij me geen kwaad. En daarom heet ik… raad jij het?

 

Heb jij mij geraden?

Bij goed raden hoort natuurlijk een prijs. Hier ben ik, lees mee en kleur me in!

BewarenBewaren

Tot de volgende week!

Deze blog en illustratie werden speciaal voor ons gemaakt door @Marjomaakt

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

Ps: heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer