Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Mini afscheidsritueel voor December

dec 15, 2022

Een ritueel kan helpen om de start van een nieuw seizoen en de werking ervan te omarmen. Je kunt een ritueel uitvoeren voor jezelf, maar ook met anderen. In beide gevallen vraagt het enige voorbereiding. Een ritueel valt of staat met de zorg en het materiaal die je eraan besteed.

De winter gaat over opschonen. De bomen hebben hun bladeren laten vallen en de vertakkingen zijn nu goed zichtbaar. Wij doen dat ook door alle ballast aan te kijken en los te laten. Zodat je de essentie weer ziet van je leven en van jezelf als mens.

Ik ontwikkelde dit mini ritueel om de winter te markeren.

Mini Ritueel van de Winter.

Blok 10 minuten om dit ritueel te schrijven en om te reflecteren.

 • Pak een papieren blad om op te schrijven (je kunt er een mooi gedroogd herfstblad op doen, dat maakt het extra speciaal)
 • Deel het blad in drie delen.
 • Het eerste deel, terugblik:
  Schrijf op waar dit jaar voor jou over ging. Stel jezelf de vraag: wat heeft het jaar je gebracht.
 • Het tweede deel, het nieuwe jaar:
  Schrijf op wat je mee wilt nemen en wil laten ontkiemen in het nieuwe jaar.
 • Het derde deel, loslaten:
  Schrijf op wat je achter wilt laten.

Knip nu de drie delen in losse stukken.

 • Het deel wat je achter je wilt laten breng je naar een plek waar je het echt letterlijk achterlaat. Je mag het weggooien of in een doos doen.
 • Doe met de terugblik op het jaar wat jij prettig vindt: voor mij is dit het deel met het gedroogde herfstblad en ik stop het in een map.
 • Het stuk wat je mee wil nemen leg je op een plek waar je het eind januari weer oppakt.

Steek aan het einde een kaars aan die je, ten midden van de korte dagen en de stilte, doet herinneren aan jouw innerlijk vuur.

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer