Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Maandagmorgen op het strand

mei 15, 2017

 

Op maandagmorgen fietsten Ella and ik naar het strand. We voelden een warme ochtendzon op ons gezicht, we roken de zilte zeelucht en zagen heel veel “jogels”. Eenmaal aangekomen hebben we eigenlijk niet heel veel bijzonders gedaan en daarom werd het juist bijzonder.

Vroeg in de ochtend is het strand  één van mijn favoriete plekken.  Er zijn weinig mensen, de zon is nog een beetje waterig en de zee heeft een bijna mystieke schittering. Bij ‘strand’ denken we snel aan zon, zomer en zonnebrandcrème. Maar het is ook een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. En heel dynamisch, alles verandert voortdurend.

Muzikale natuur in minder dan een uur

Het was vroeg, ik had zin in koffie dus mijn eerste neiging was om met Ella bij een strandtent neer te ploffen en haar op het speeltoestel te zetten. En dat deden we ook. Totdat een aardig meisje kwam vertellen dat ze nog niet open waren. Sterker nog, dat ze geen idee had wanneer dat wel zo zou zijn omdat de eigenaar met sleutel in geen velden of wegen te bekennen was. Het strand en zijn bewoners hebben een eigen ritme.

Dus liepen Ella en ik door. Bij de vloedlijn werd ze steeds spraakzamer. Elke meeuw die langs kwam werd enthousiast begroet, elke schelp werd opgepakt met “móóoi”. Uiteindelijk begon ze van alles van links naar rechts te verplaatsen, en weer terug. Tot ze twee “scheermesjes” vond (van die langwerpige schelpen) en ze ontdekte dat je daarmee muziek kunt maken door ze tegen elkaar aan te tikken. Ze was verkocht. Meteen kreeg ik er ook twee en daar zat ik dus, niet met een latte macchiato bij een hippe strandtent, maar met mijn dochter van twee jaar bij de vloedlijn, twee scheermesjes tegen elkaar aan te slaan terwijl we een liedje zongen.

Het was meer dan onvergetelijk.

Inspiratie voor vandaag

Deze maandagochtend heeft me me flink aan het denken gezet en hierbij de inspiratie voor vandaag.

Waar?  Zoek een plek in de natuur bij jou in de buur
Wat?   Geef je kind de regie en zorg dat jij volgt
Duur? 20 minuten

Kinderen moeten al heel veel en jij vast ook. Onderzoek deze week wat er gebeurt als jij geen activiteit bedenkt en je kind geen opdracht uitvoert. Zoek een stuk natuur op bij jou in de buurt en ga er samen heen. Geef je kind alle vrijheid om zien, vragen en doen wat ze interessant lijkt. Jij hoeft alleen maar te volgen. De enige regel is dat jullie 20 minuten blijven. Kijk wat er kan ontstaan in 20 minuten, wat ze opvalt, wat ze ontdekken en hoe jij volgt. Veel plezier!

(Regelmatig meer leuke tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief)

Tot slot: de Ella and Jack card om het nog even na te lezen én om te bewaren

Activiteiten kaart strand

 

 

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer