Voorzichtig kijkt de Hazelaar om zich heen. Het bleekblauwe januarilicht schijnt op een zee van gevallen bladeren. ‘Yes’ denkt de Hazelaar. Op de grond ziet hij wel iets van leven. Sneeuwklokjes en blauwe druifjes zijn dapper bezig. Maar in de bomen: helemaal niets.
Jarenlang had hij geprobeerd om te zijn zoals alle andere bomen en struiken. Om mee te bloeien en groeien als zij dat deden. Alleen om te groeien heeft hij wind nodig. En dat gaat heel lastig in het dichtbevolkte zomerbos. Hij had van alles bedacht: langer worden zodat de wind hem zag, sterker worden zodat hij zonder wind kon bloeien en daardoor mooier te worden. Maar het hielp niet.
De Hazelaar begreep dat hij het anders moest aanpakken en ging kijken hoe de andere bomen dat deden. Sommige hadden stekelige vruchtjes die zich vastklampte aan de vacht van dieren en de veters van mensenschoenen. Ook had hij in de sloot varende zaadjes in een kurkjas gezien. Nah, hij hield niet van kriebelende vachtjes en een nat pak.
Tot op een dag hij ineens iets bedacht: er moet iemand moet de eerste zijn. De eerste om te bloeien. Dat was het! Hij ging niet meer zijn best doen om te zijn als al die anderen. De Hazelaar zou de eerste zijn!
Dit werd zijn plan. Hij zou wachten, tot alle anderen uitgefeest waren. Tot de wind kon gieren tussen kale stammen en bladerloze bomen. Dát zou zijn moment worden. Hij kon dan groeien en uiteindelijk de vroegste bloeier worden.
En zo geschiedde: Sinds die tijd kun je de bloei van de Hazelaar bewonderen. Van de winterse temparturen trekt hij zich niets aan. En het is even zoeken, maar dan zie je de kleine felrode bloempjes tussen de takken door. Het zijn net ballonnetjes die de Hazelaar ophangt voor één van de vroegste feestjes in de natuur.
Het woord hazel komt van het Angelsaksische haes en dat betekent bevelen.
De hazelaarsstaf was namelijk een teken van gezag. Corylus is afgeleid van het Griekse woord korys wat helm betekent en betrekking heeft op de vruchthuls. De heerlijke hazelnoten komen als de hazelaar 6 jaar oud is. Ze zijn geliefd bij mens en dier. Zo zijn eekhoorns, hazelmuizen, gaaien er helemaal gek op. En jij misschien ook wel op hazelnootpasta!