Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Herfstklok maken

okt 24, 2017

Door grote hopen rennen, armen vol pakken en in de lucht gooien, luisteren naar het geknisper onder je voeten: herfstbladeren staan garant voor heel veel kinderplezier. Maar af en toe het valt het stil en kijken vragende ogen me aan. “Waarom gaan de blaadjes eigenlijk dood mam?”, “Gaat alles nu dood?”  Gelukkig niet! Maar omdat het wel een leuke vraag is hebben we vandaag een hoofdrol voor herfstbladeren en maken we een herfstklok om te kijken hoe zij oud worden. Handig, kun je die klok meteen een uurtje terugzetten dit weekend :-).

.

Dus niet alles gaat dood, maar waarom de blaadjes dan wel?

Net als dat mensen verschillende huidskleuren hebben, hebben ook bladeren dat. Dat noemen ze pigment. In bladeren zit bladgroen. Het geeft het blad zijn mooie groene kleur en is super belangrijk omdat het zorgt dat bomen zonlicht en stoffen uit de lucht kunnen opnemen om te groeien. Als het herfst wordt, gaan de bomen dat waardevolle bladgroen terughalen naar hun stam zodat het volgend jaar opnieuw gebruikt kan worden. Als de groene kleur zich terugtrekt komen er andere kleuren tevoorschijn: rood, oranje, geel. Op een gegeven moment vallen ook die pigmentstoffen uit elkaar en eindigt het blad in een bruine kleur.

Kun je dat goed zien?

Jazeker. Kijk maar: het groen verdwijnt vaak het eerste aan de randen van het blad en trekt zich dan steeds verder terug.

herfstblad verkleurt

Waar het groen verdwenen is komen eerst de mooiste kleuren tevoorschijn en dan verdroogt het blad en wordt het bruin.

herfstblad verkleurt

Uiteindelijk sluit de boom de bladsteel af met een laagje kurk en dan valt het blad eraf. Dat is die “bladerregen” uit de herfst.

herfstbladeren omhoog gooien

Aan de slag: maak een herfstklok

Ga het bos in en verzamel een stel bladeren van 1 soort in allerlei herfsttinten. Leg ze op volgorde in de vorm van een klok met een frisgroene start op 12 uur. Wij vonden het nog best wel moeilijk! Hoe ziet jouw klok eruit? Je kunt je klok eventueel lamineren en ophangen. Laat dan de blaadjes eerst even goed drogen!

Nodig:

Herfstblaadjes in verschillende kleuren van één soort boom

Papier, lijm schaar

Eventueel : zelfklevend plastic om te lamineren.

Lees ook : Herfstschatten zoeken met de Ella and Jack-schatzoekkaart

Tot volgende week!

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

BewarenBewaren

BewarenBeware

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren