Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Wat je moet weten over spinnenwebben met Halloween

okt 30, 2017

Zodra oktober aanbreekt, liggen de supermarkten weer massaal vol met snacks en versieringen voor Halloween. Spinnen zijn daarbij onmisbaar,  stickers, chips, plastic, papier: onze achtpotige vrienden zijn overal. Amerikaanse hysterie of een historisch feest? Jij mag het zeggen. Maar interessant is het wel, wist jij dit bijvoorbeeld over de (spooky) spinnenwebben die je tegenkomt?

Halloween spinnenweb

Halloween en spinnen, waarom eigenlijk?

Duizenden jaren geleden vierden de Kelten oudejaarsavond niet op 31 december, maar op 31 oktober. Zij geloofden dat de doden op dat moment terug konden komen naar de wereld van de levenden. Ze dekten de tafel om te laten weten dat ze welkom waren. De klassieke uitgeholde oktoberpompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn symbool van deze dolende zielen. De spinnenwebben zijn vanwege de iconische plekken van Halloween: spookhuizen, begraafplaatsen, kerkers en enge grotten zijn massaal gevuld met spinnen en spinnenwebben. Bovendien werden spinnen in de Middeleeuwen samen met zwarte katten en ratten gezien als de slechte metgezellen van heksen.

Spot de “big five” tijdens je tocht

Iedere spin kiest zijn eigen webvorm waarmee hij zijn prooi kan strikken. Allemaal ingenieus, maar ook allemaal anders! Halloween is hét feest om ze eens goed te bekijken. Hieronder staan vijf veel voorkomende webben. Welke zie jij allemaal op je Halloweentocht?

Wielweb 

Het wielweb is het spinnenweb dat iedereen kent en waar je nu vast vaak langsloopt. Of inloopt, want het hangt vaak precies op ooghoogte. Een wielweb heeft de vorm van een wiel, heeft kleefdraden om insecten te vangen en je komt het vaak tegen in de tuin of in het bos. De kruisspin is een bekend voorbeeld van een spin die dit web maakt. Dit web is makkelijk te maken van papier, draden of vuilniszakken. Op school of op je tocht morgen kom je het vast tegen!

Halloween wielweb

Hangmatweb

Vooral in de herfst, bij zonsopkomst is het een wonderbaarlijk gezicht. Alles in de tuin zit onder de hangmatwebben. In elke struik zitten spinnenwebben die lijken op zakjes. Dat zijn de hangmatwebben. Een spinnenweb als een hangmat met verticaal gesponnen draden van hangmatweb naar de overhangende takjes.

Halloween spinnenweb

Matweb

Denk aan (verlaten) huizen, mysterieuze zolders en schuren: dit web kom je zeker tegen op je halloween tocht. Een matweb bestaan uit een aantal lagen spinrag die bijna horizontaal, als een matje, boven elkaar gesponnen zijn. Matwebben hebben geen kleefdraden. De gewone huisspin is een voorbeeld van een soort die matwebben maakt.

Halloween spinnenweb

Trechterweb


Een trechterweb vind je vaak in de buurt van een matweb. Het wordt gebruikt als schuilplaats van waaruit de huisspin zijn matweb in de gaten houdt. De smalle kant aan de onderkant is, net als bij een echte trechter, open: bij dreigend gevaar kan de spin hierdoor ontsnappen.

Kaardeweb

Het kaardeweb is een beetje een rommelig sloridig web waarvan de kleverige draden kriskras door elkaar lopen. De grote kaardespin die in nederland voorkomt maakt blauwige webben die je laag bij de grond kunt vinden. Hun web is zo groot dat zelfs grotere insecten als kevers erin verstrikt raken.

Halloween spinnenweb

Rara..

De foto’s zijn van onze tocht dit weekend in een griezelkasteel.  We hebben geraden welke webben we tegenkwamen. Wil je zien hoe de spinnenwebben er in het echt uitzien? Dan vind je hier goede foto’s van verschillende spinnenwebben.

Halloween detox

Om te voorkomen dat spinnen nu alleen gezien worden als “eng en griezelig” hebben we een spinnen-zijn-ook-best-lief kleurplaat gemaakt die je hier kunt downloaden. Zo kun je samen nog eens napraten over wat je gezien hebt en kun je op zoek naar die 35 vriendjes in de tuin. Ken jij deze vijf spinnenweetjes trouwens al?

 

Tot volgende week!

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer