Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Dierendag: zo voorkom je pechvogels

okt 3, 2017

Vier oktober: Dierendag! Liggen de cadeaus voor je hond, kat of konijn al klaar? Super. Maar er is nog een groepje dieren dat graag jullie aandacht wil. Zangvogels gaan zware tijden tegemoet dus help ze vanaf vandaag een handje. Leuk en makkelijk: maak met je kinderen een grote, smakelijke vetbol.

Wist jij dit over vogels voeren?

Veel mensen voeren vogels alleen in de winter, maar de vogels kunnen het hele jaar door wel een helpende hand gebruiken. In het boekje “Buiten!” van boswachter Arjan Postma lezen we dat vooral zangvogels in de winter een zware tijd hebben. Ze hebben een klein lijfje en als het kouder wordt raken ze veel warmte kwijt. Als het licht wordt hebben de allerkleinste vogels bij zonsopgang maar kort de tijd om eten te vinden (soms slechts een half uurtje). Lukt dat niet, dan zijn ze heel snel door hun reserves heen. Of, zoals Arjan Postma schrijft, “hun gewicht giert omlaag”.

Leuker kun je het wel maken en ook makkelijker!

Vogels willen ’s ochtends vroeg het liefst een plek hebben waar ze zeker weten dat ze eten kunnen vinden. Door een vetbol in je tuin te hangen maak jij zo’n plek. Ze vliegen er direct na het wakker worden naartoe. Voor de vogels én voor jou een leuke start van de dag. Vogels overleven zo niet alleen de winter, maar gaan ze ook gezonder het voorjaar in. En jij krijgt elke dag een bonte stoet aan visite, het brengt leven in je tuin en je gaat toch steeds even kijken.

 Je eigengemaakte vetbol

Je kunt een vetbol kopen maar het is ook erg leuk om er zelf een te maken met je kinderen. Wij vonden de wc-rol annex vetbol een te gek idee. En de vetbollen in de vorm van koekjes. Je kunt onderstaand recept ook voor deze vormen gebruiken. Maar volgens boswachter Arjan mag het allemaal wel wat groter en zijn de bollen in de winkel vaak te klein en te fragiel. Als er een grote vogel op zit brokkelt alles af en blijft er niets over voor de andere vogels. Zijn recept:

  • 1-1,5 kilo vogelzaad (dierenwinkel), eventueel rozijnen en abrikozen
  • 500 gram frituurvet (mag niet gebruikt zijn)
  • een leeg sinaasappel of mandarijnen netje

Smelt het vet, doe het vogelzaad erbij laat het stollen en breek het in blokken. Het netje hang je dan als een mal in een pan, je doet het vet-met-zaden erin, knoopt het dicht en kneed met je handen er een mooie bol van. Deze reuzebol is steviger en gaat langer mee: zeker zes weken.

Hang de bol trouwens niet onder een afdakje: vogels willen graag gevaar van boven zien aankomen.

En wie kun je verwachten op visite?

Allerlei zangvogels. En de bloedmooie bonte specht eet ook graag van zo’n grote bol. Kijk en bewonder! Als je abrikozen en rozijnen erin doet heb je ook kans op een spreeuw  en een halsbandparkiet.

Fijne dierendag en tot volgende week!

Bron: “Buiten!” – kijken door de ogen van de boswachter, Arjan Postma

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer