Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Dennenappel als weersvoorspeller

jan 2, 2018

Dennenappels verzamelen om een weersvoorspeller te maken

 

In de herfst is ze een beetje de Assepoester van het bos. Iedereen loopt haar voorbij, op zoek naar glimmende kastanjes, eikels en beukennootjes. Maar in de winter komt de glazen koets voorrijden, trekt ze haar muiltjes aan en is ze de ster.  In de eekhoornblog zien we dat je aan knaagsporen op de dennenappel kunt zien wie er gelunched heeft. Wie knabbelde er aan jouw dennenappel? De muis, de specht of de eekhoorn? In de kerstspecial zagen we hoe je een dennenappel in no-time transformeert tot kerstbal, rudolf of kerstboom. Maar wist je ook dit al?  

Delicatesse

Niet alleen vogels en dieren zijn gek op de zaadjes van de dennenappel, wij ook! Het zijn de bekende pijnboompitten. Er zijn ongeveer twintig dennensoorten waarvan de zaden groot genoeg zijn om geoogst te worden voor de verkoop. De pitten die je in de winkel kunt kopen zijn van vier verschillende dennensoorten. De zaden groeien in de kegel, tussen houtachtige schubben.

Maak een weersvoorspeller

De dennenappel is een hele goede weersvoorspeller. Onder de schubben zit weefsel dat werkt als een spons: als het nat is zet het uit en drukt de schubben van de dennenappel dicht. Wordt het droger, dan krimpt het en gaan schubben weer open. Begin het jaar goed en maak je eigen weersvoorspeller die je buiten hangt. In de Ella and Jack card lees je hoe je dat doet!

Tot de volgende week!

 

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

Ps: heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren