Makkelijk, Samen en vol Fantasie de natuur ontdekken

BLOGS

De top 5 spinnenweetjes voor je kinderen (die jij ook vast leuk vindt)

sep 27, 2017

“STOP” gilt mijn zoontje en ik trap vol op de rem van mijn fiets. Wat is er gebeurd? Voet tussen de spaken? Tas gevallen? “Mam, daar zat echt een hele grote spin in een web, zag je die niet?” Ik ben even uit het veld geslagen. “Mam we moeten echt even terug, dat web was wel een meter”. Ik draai me om terwijl ik 100 redenen verzin waarom we dóór moeten. Maar dan.. verdraaid… het is betoverend. De zijden draden glinsteren in de ochtendzon. De kunst van het web is ingenieus. De tijd staat even stil en samen kijken we ernaar.

Spinnenweetjes

Het is herfst, dus spinnentijd. Misschien ben je al met je gezicht in een spinnenweb gelopen. Of zie je ze, zoals wij, ineens overal op weg naar school.  Net als het lieveheersbeestje kunnen spinnen hier thuis op veel enthousiasme rekenen: elk exemplaar wordt uitgebreid bestudeerd. Ik heb dat zelf iets minder moet ik bekennen (op dat web na, dat blijf ik een kunststukje vinden). Maar omdat we letterlijk niet om de spin heen kunnen (en omdat ze stiekem toch heel interessant zijn) hebben we vandaag een top 5 spinnenweetjes gemaakt om met je kinderen te delen. En jij vindt ze vast stiekem ook best een beetje leuk…

Waar komen al die spinnen ineens vandaan?

Het lijkt inderdaad alsof ineens overal spinnen zijn. Schijn bedriegt! Ze waren er in de zomer ook al, maar nu zijn ze groot, dus je ziet ze beter.  De kruisspin bijvoorbeeld, die zijn web vaak in je tuin ophangt, is nu volwassenen en heel actief. De hoogte om de meeste prooien te vangen is ook nog precies de gezichtshoogte. Je kunt dus bijna letterlijk niet om hem heen. De huisspin, die zowel binnen als buiten leeft zie je nu ook veel vaker. Huisspinnen krijgen het koud in september en verhuizen naar binnen.

Waarom zit er een spin in ons bad?

Een spin in je gang of in je badkuip? Dat is vast een volwassen mannetje dat op zoek is naar een partner. Ze leggen kilometers af en lopen daarbij ook je huis binnen. In je gang, je woonkamer, langs je bad. En dan glijden ze wel eens uit. Heb medeleven!

Zit een spin altijd in een web?

De bekendste manier waarop spinnen hun prooi vangen is door een spinnenweb. Maar wist je dat maar de helft van de spinnen een web maakt? De andere helft rent heel hard achter zijn prooi aan of bespringt het vanuit een hinderlaag. Wel kunnen alle spinnen spinnen. Spinsel gebruiken ze voor van alles: ze verpakken hun eitjes in een cocon en ze gebruiken het als ‘lifeline’.  Als een spin ergens vanaf valt spint ze razendsnel een draad vanaf de tak, of blad of vensterbank. Dood vallen is daarmee onmogelijk. Zoo knap..bekijk het als je de kans hebt.

Hoe spint een spin zijn eerste draad?

Heb jij wel eens een waslijn geprobeerd te spannen tussen twee punten? Dan weet je dat dat best heel moeilijk is. Dus hoe doet spin dat eigenlijk? Spinnen die kleefdraden maken doen dat zo: ze lopen naar een gunstige plek en spinnen een lange draad. Die wordt meegenomen door de wind totdat hij ergens aankleeft. De spin loopt daar overheen om deze draad te verstevigen. Dan loopt ze weer terug terwijl ze een tweede draad maakt. Daaraan daalt ze af, ze zet de draad ergens aan vast en de eerste spaak van het wielweb is af!

Elk web zit trouwens ingenieus in elkaar. Als jullie er één tegenkomen, spuit het dan eens nat voor een mooi druppeleffect. Of houdt er een stuk (zwart) papier erachter. Dan kunnen je goed zien hoe het elkaar zit.

En wie is tarzan daar aan dat draadje?

Jonge spinnen trekken de wijde wereld in als tarzan. Al heel snel, soms pas een paar dagen oud, gaan ze op een plek met wind zitten en spinnen ze een draad. Zo kunnen ze zich tientallen kilometers met de wind mee laten voeren en zelfs op afgelegen eilanden terechtkomen. Ella en Jack dromen ervan…

Veel plezier met spinnen kijken en rond Halloween komen we op spinnenwebben terug…..

Tot volgende week!

 

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

PS. heb je onze Facebookpagina al geliked? Worden wij blij van! https://www.facebook.com/ellaandjackworld/

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer