Makkelijk, samen en vol fantasie de natuur ontdekken

Speciaal voor jullie

Maak een uniek schilderij op de dag van de aarde

apr 21, 2017

Dag van de aarde activiteit

22 April is het de dag van de aarde. Dat zegt misschien niet iedereen iets, want in Nederland is het (nog?) niet zo groot als in Noord-Amerika. Op de dag van de aarde wordt overal ter wereld “de aarde gevierd” en wordt er aandacht gevraagd voor meer bewustzijn en een beter milieu. De eerste “Earth Day” was in 1970 in de Verenigde Staten en in 1990 werd het een wereldwijd evenement. 

Wil je ook iets doen met Earth Day? Hier is onze tip:

Wat heb je nodig?

  • Locatie: bij jou in de tuin, op straat of in het park/bos op de hoek
  • Nodig: een tas en eventueel een groot stuk papier (het kan ook gewoon op de grond)
  • Voorbereidingstijd: de tijd die het duurt om je kinderen mét tas de deur uit te krijgen
  • Duur: zo lang of kort al je wilt
  • Moeilijkheidsgraad: supermakkelijk.
  • Ontploffingsgevaar: minimaal. Maak je schilderij buiten, of binnen op een groot stuk papier dat je daarna opvouwt.

Maak een uniek schilderij

Geef je kinderen een tas, ga met ze naar buiten en maak een korte (of lekker lange) wandeling. Vraag ze om alle natuurlijke materialen te verzamelen die ze leuk vinden en om die in de tas te stoppen. Maak na afloop een plek op de grond vrij. Dat kan buiten zijn (in de tuin of bos of op de stoep). Maar het kan ook binnen met een groot stuk papier op de vloer. Laat je kinderen alles uit de tas halen en neerleggen op een manier die ze zelf bedenken. En!: vraag ze erover te vertellen. Ik stond versteld van de creativiteit die er loskwam! Op de foto’s zien jullie bijvoorbeeld een gele tulp die dennenappels omhoog schiet naar de maan om daar opnieuw tulp te worden zodat de maan nog geler wordt :-).

Elke dag is goed

Dit schilderij kun je natuurlijk op elke dag maken. Het is zelfs erg leuk om het elk seizoen opnieuw te doen, want de materialen die je verzameld zijn steeds anders en de verhalen waarschijnlijk ook. De reden waarom we deze activiteit juist vandaag voor stellen is omdat “zorgen voor de aarde” snel gaat over klimaatverandering, conferenties en grote thema’s. Maar het kan ook gewoon simpel en klein. Betrokkenheid bij je omgeving is vaak de eerste en grootste stap om er óók voor te willen zorgen. Happy Earth Day!

Meer leuke ideeën? Check onze Inspiratie pagina met nog veel meer.

 Earth day composition