Jouw wekelijkse inspiratiegids voor een uur natuur met de kids

BLOGS

Aan het einde van de regenboog

sep 5, 2017

Ik had er nog nooit van gehoord, maar misschien zegt dat vooral wat over mij. Inmiddels weet ik: een must have – tenminste, als je zelf niet over wilt koken van frustratie. Daarom vandaag: het verhaal van de rozenbottel, de jam en de passeerzeef.

Als je zeven bent, doe je alles om niet naar bed te hoeven. En dus laat ik mij op een zondagavond, om half negen (inderdaad, bedtijd) verleiden om naar het strand te rijden. Omdat het “misschien wel een van de laatste mooie zomeravonden is, mam!” Aan het strand is het niet bepaald de idyllische zomeravond die ik in mijn hoofd had: het is druk, het ruikt naar oud frituurvet en er klinkt draaiorgelmuziek. Zoonlief is niet gek, voelt dat ik op het punt sta om te keren en weer naar huis te rijden. Dan slaat hij toe: “Hee mam, die rode bessen daar, kun je die plukken?”

Jeugdliefde

Ik kijk om en sta oog in oog met mijn jeugdliefde: de rozenbottel. Als meisje van zes was ik verliefd op deze grote, oranjerode, glimmende bolletjes. Tienduizenden heb ik er gezien, honderden ideeën heb ik gehad om er wat mee te doen (van oorbellen rijgen tot parfum persen) en elke keer als ik de speciale smaak van roosvicee proefde, besloot ik dat ik dat toch eens zelf moest maken. Maar ja. Toen kwamen de tienerjaren en andere jeugdliefdes en is de rozenbottel wat op de achtergrond geraakt.

Bucketlist

En nu is er dus deze kans. Win-win: Tobias snabbelt er een uurtje avond bij en ik ga eindelijk dit punt van mijn bucketlist afstrepen. We komen met een doos vol glinsterende bottels thuis: 700 gram maarliefst! Rest de vraag: wat gaan we ervan maken? Ik lees blogs over thee, zalf, siroop, en “geijkte jam” die “heel makkelijk te maken is”. Denk: laten we het makkelijk houden, die roosvicee kan altijd nog. Little did I know…

rozenbottels plukken

Alle begin is.. makkelijk

Het begin is superleuk. De volgende dag na school snijden Tobias en ik samen de ruwe kroontjes van de bottels. We wassen ze grondig, gooien ze in borrelend, heet water en koken ze in 40 minuten zacht. “Nu,” staat er in het recept “is het belangrijk om de zachtgekookte rozenbottels in een zeef te pletten, zodat de pitjes achterblijven en alleen de moes erdoorheen gaat”.

rozenbottels schoonmaken

Hmm, denk ik meteen, dat klinkt niet als een vijf-minuten-activiteit. Tobias wordt afgeleid door voetbalplaatjes. De staafmixer, mijn prachtige, blinkende volautomatische staafmixer, lonkt naar me. “Niet doen!” waarschuwt het recept: gepureerde pitten smaken bitter en de smaak van je jam is weg. Dus, ademen we diep in, scheppen we moedig een eerste schep in de zeef en slaan met een pollepel aan het pletten (en een vork, en een lepel en een…).

rozenbottel pitten

WAT is een passeerzeef?????

Ik zal jullie de details besparen, maar laten we zeggen dat ik, na meer dan een uur, met mijn hand op mijn hart kan zeggen dat het beter is voor iedereen – voor de sfeer, je huwelijk, je keukenmuur – om een passeerzeef te kopen of te lenen als je rozenbotteljam wilt maken. Ik wist tot dit moment niet wat het was, maar geloof me: nu zou ik er een moord voor doen. Het zachte geknars, het moeiteloos uitziende draaien, de blije gezichten: in niets leek het op ons uur pollepel-persen. Misschien moet ik, net als mijn kinderen, meer youtube kijken:  rozenbotteljam blije stijl

passeerzeef

Het resultaat

Ik snap nu wat ze bedoelen met goud in handen hebben. Na een uur zie ik elke druppel moes als klatergoud. De eerste cracker met jam is een World cup Trophee. En de jam smaakt echt… fantastisch. Aan het eind van de regenboog? Staat deze pot. Waar we voorlopig alleen naar kijken. Bucketlist, rozenbotteljam maken: check.

rozenbotteljam

Dit was ons recept

Nodig:

 • 700 gram rozenbottels (niet plukken langs een drukke weg en in de duinen is het soms verboden, dus even checken)
 • sap van een halve citroen
 • 1 geplette kruidnagel
 • 1 theelepel kaneel
 • Ongeveer 100 gram speciale geleisuiker (kijk even voor de verhouding op de verpakking, verder heb ik het geschat op basis van de hoeveelheid moes die we hadden).
 • Een schone, uitgekookte lege jampot. Je kunt de pot schoon krijgen door hem 10 minuten te laten koken en hem daarna omgekeerd op een schone theedoek te laten uitlekken. Doe dat ook met het deksel.

Maken:

 • Rozenbottels ontdoen van kroontje, goed wassen en in 30-40 minuten zacht koken (dan gaat de smaak van heel zuur naar zoet).
 • Door een zeef pletten zodat de pitten achterblijven en je de moes opvangt. Niet doen met een staafmixer!
 • Geleisuiker, citroen, kaneel en kruidnagel erbij en dan nog 3-5 minuten koken.
 • Je jampot vullen. Pas op: de jam is heet, dus doe voorzichtig!
 • Schroef het deksel erop en zet de jampot op zijn kop op het aanrechtblad om af te koelen. Zo verdwijnt alle extra zuurstof uit de pot en blijft je jam langer goed.

 

Meer achtergrondinformatie over de rozenbottel? rozenbottelweetjes

Weten waar jij rozenbottels kunt plukken? wildplukwijzer

Wil jij na dit verhaal veel liever bramenjam maken? Speciaal voor jou: bramen kleur- en zoekplaat

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ontdek ook

Het geschenk van januari

Het geschenk van januari

Ken je dat? Het gevoel van niet op gang kunnen komen als januari begint? Voor mij was deze januari precies zo.  En heel eerlijk... dat voelde precies goed. Vandaag, wandelend door het bos achter ons huis, voelde ik het ultieme wintergevoel. De bomen bladloos, alles in...

Lees meer
December – afronden

December – afronden

Het Sinterklaas pakpapier was net opgeruimd of ik zat al hijgend op de fiets voor de laatste waxinelichtjes. Elk project vroeg net even meer dan ik had gedacht. De to do lijstjes waren soms zo lang dat ik lijstjes van de lijstjes ging maken. Kortom, hoe goed mijn...

Lees meer
Energie van November

Energie van November

November is voor mij heel lang een tussenmaand geweest. Een maand waarvan ik niet echt wist wat ik ermee aan moest, behalve mijn verjaardagsfeestje vieren. Ik vond het maar een koude boel met dooie bomen. Een ongedefinieerde maand na de kleurenpracht van de herfst en...

Lees meer